Voorraad choleravaccins is wereldwijd uitgeput, terwijl cholera-uitbraken toenemen

De wereldwijde voorraad van choleravaccins is op, terwijl het aantal dodelijke uitbraken blijft toenemen. Dat schreef  The New York Times afgelopen vrijdag.Volgens de krant komt het nieuws niet als een verrassing: al jaren stond de voorraad op een gevaarlijk laag niveau. Er wordt volop gewerkt om de productie op te schroeven, maar zelfs dan zou slechts voldaan kunnen worden aan een kwart van wat dit jaar nodig is. Vaccins worden momenteel toegediend aan het tempo van productie, klinkt het. 

Op dit moment produceert slechts één bedrijf het vaccin, het Zuid-Koreaanse EuBiologics. De krant citeert experts, die zeggen dat het bedrijf "heroïsche" inspanningen levert om de productie te verhogen. Daarnaast zetten drie andere bedrijven productielijnen op. Toch zou het nog jaren kunnen duren om de voorraden aan te vullen. 

Maar eind februari hadden landen al 79.300 bevestigde gevallen gemeld, met 1.100 doden - en dat is waarschijnlijk nog een onderschatting. Om langer te kunnen doorgaan met de voorraad zag de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich in 2022 al gedwongen om niet langer twee maar één dosis toe te dienen, ook al nam de duur van bescherming daardoor af. 

Vorig jaar vroegen landen 76 miljoen doses aan voor campagnes op plaatsen met actieve uitbraken. Met amper 38 miljoen doses in de voorraad kon slechts aan de helft voldaan worden. Ruimte voor preventie was er niet, zoals in de Gazastrook waar alle elementen aanwezig zijn voor een grote uitbraak. 

"De race om meer choleravaccins te produceren toont waarom het zo moeilijk is om te reageren op epidemies. Zelfs als   geneesmiddelenproducenten betrokken zijn die zich niet laten afschrikken door de kleine winstmarges bij het inenten van vooral arme mensen", schrijft de krant

Cholera verspreidt zich via vervuild water. De huidige uitbraken zijn het gevolg van conflicten en klimaatrampen, waardoor overbevolkte plaatsen ontstaan, zonder aangepast sanitair.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.