Voor het eerst kind in Nederland met apenpokken

Het apenpokkenvirus is in Nederland voor het eerst bij een kind vastgesteld. Het gaat om een kind van basisschoolleeftijd, zegt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe het kind het virus heeft opgelopen, is nog niet bekend. "Gezien de symptomen is er in ieder geval geen vermoeden van misbruik", aldus de zegsvrouw. "Er is bron- en contactonderzoek uitgevoerd en betrokkenen zijn geïnformeerd."

De woordvoerster kan uit privacyoverwegingen niet zeggen hoe het nu gaat met het kind. Inmiddels is bij 257 mensen in Nederland het apenpokkenvirus vastgesteld, 46 meer dan afgelopen vrijdag. Voor zover bekend gaat het - op dit kind na - in alle gevallen om mannen die seks hebben met mannen.

Gezondheidsorganisaties wijzen er al langer op dat het apenpokkenvirus zich niet alleen verspreidt via seksueel contact en dat niet alleen de lhbti-gemeenschap te maken heeft met het virus. Mensen kunnen het krijgen na "intensief fysiek contact".

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.