Voka stelt werking federale model in vraag

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka stelt zich grote vragen bij de werkbaarheid van het huidige federale model. Dat zei Voka-voorzitter Wouter De Geest naar aanleiding van de aftrap van het politiek-economische jaar. Voka bepleit daarom een overheveling van het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg naar de regio's.

Er moet ook snel een programmaregering komen om de grootste sociaal-economische uitdagingen aan te pakken.

Voka-voorzitter De Geest is snoeihard voor de politieke wereld, in het bijzonder op het federale niveau, waar de impasse meer dan 100 dagen na de verkiezingen compleet lijkt. "Hoe is het toch mogelijk dat ons land niet bestuurd wordt? Dat de partijen van het land niet met elkaar praten?", vraagt De Geest zich af. Hun getreuzel begint s tilaan te lijken op "schuldig verzuim". En: "Het is tijd dat er politici opstaan die terug durven leiden en beslissen in plaats van gijzelen."

De Vlaamse werkgeversorganisatie vraagt om snel politiek leiderschap te tonen. De economische barometer staat immers stilaan op onweer. Het ondernemersvertrouwen staat op het laagste peil in zes jaar. "Het is tijd voor durf, doortastende maatregelen."

Op Vlaams niveau moet er daarom snel een regering komen, die doorbraken realiseert via meetbare doelen. Bovenaan het wensenlijstje van Voka staan daarbij de werkzaamheidsgraad, een investerings- en energienorm, de Pisa-ranking voor onderwijs, een norm voor onderzoek en ontwikkeling, een mobiliteitsindex en een uitgavennorm. En dit alles met de nodige snelheid.

Echt somber wordt Voka als het over het federale niveau gaat. "Het federale niveau wordt onbestuurbaar", constateert hij. Concreet bepleiten de Vlaamse werkgevers daarom een "volledige overheveling" van het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg naar de regio's.

Daarnaast is er federaal een regering nodig die focust op een sociaal-economisch programma.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.