Voedingsindustrie lanceert Nutri-Pact voor gezonder aanbod

In de strijd tegen obesitas lanceren handelsfederatie Comeos en Fevia, de vertegenwoordigers van de voedingsindustrie, samen het 'Nutri-Pact'. Dat houdt een waaier aan ambities in, die de sector de komende jaren zal nastreven voor een meer evenwichtig aanbod.

Het Nutri-Pact is de opvolger van het 'Convenant Evenwichtige Voeding' dat van 2012 tot 2020 gold. Toen ging het aantal verkochte kilocalorieën in supermarkten met 2 procent naar beneden. Vanwege dat succes breiden de producenten hun engagement uit. Net als toen zal de sector inzetten op gezondere voeding, meer gezonde opties en kleinere porties.

Nudging

Dit keer voorziet het pact ook aanpassingen in de verkoop. Zo willen de federaties consumenten aanzetten om zelf gezondere keuzes te maken. Zo worden er experimenten gedaan met 'nudging', waarbij betere voeding meer in het oog springt op de rekken. Ook moedigen ze hun voedingsbedrijven aan om extra informatie te verschaffen over de nutritionele kwaliteit, bijvoorbeeld aan de hand van nutri-scores op de verpakking.

Fevia en Comeos vragen steun van de overheid in hun initiatief. Dat kan door middel van peilingen, campagnes en een bredere samenwerking met onder meer de horeca.

De federatie van Belgische frisdrankproducenten VIWF-FIEB steunt het plan en engageert zich om het aanbod gesuikerde dranken met 7 procent te reduceren in de periode 2021-2025. In de periode 2012-2020 realiseerde de sector naar eigen zeggen al een reductie van 20 procent.

De zuivelindustrie reageert alvast positief op de voornemens. In totaal gingen de toegevoegde suikers onder het vorige Convenant met 12 procent omlaag. Een jaar later, in 2021 was dat al 15 procent in totaal. Dat is ruim boven de beoogde 8 procent van het Convenant. 

"Ik ben zeer trots op de grote inspanningen van onze leden om toegevoegde suikers te verminderen. Dat is niet zo evident als het lijkt, maar via innovaties en productoptimalisaties werd dit mooie resultaat bereikt", aldus Lien Callewaert, directeur bij de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BZC).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.