VN-organisaties roepen gezamenlijk op tot staakt-het-vuren in Gaza

De hoofden van alle grote agentschappen van de Verenigde Naties hebben zondag in een zeldzame gezamenlijke verklaring opgeroepen tot een "onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren" in de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas.

"De wereld kijkt nu al bijna een maand geschokt en vol afschuw naar de situatie in Israël en de bezette Palestijnse gebieden, waar het dodental blijft stijgen en levens vernield worden", aldus de leiders van achttien VN-organisaties waaronder kinderrechtenbureau Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP).

"In Israël zijn volgens de Israëlische autoriteiten 1.400 mensen gedood en duizenden gewond geraakt. Meer dan 200 mensen, onder wie kinderen, werden gegijzeld. Raketten traumatiseren families. Tienduizenden mensen zijn ontheemd. Dat is vreselijk", aldus de VN-leiders over de daden van Hamas. 

"De gruwelijke moorden op nog meer burgers in Gaza zijn echter een schande, net als het afsnijden van 2,2 miljoen Palestijnen van voedsel, water, medicijnen, elektriciteit en brandstof", aldus de mededeling ook. 

In de Gazastrook, waar volgens Hamas 9.770 mensen om het leven kwamen, "wordt een hele bevolking belegerd en aangevallen, de toegang ontzegd tot essentiële zaken om te overleven, gebombardeerd in hun huizen, schuilplaatsen, ziekenhuizen en gebedshuizen", klinkt het. "Dat is onaanvaardbaar." 

Bovendien werden meer dan 100 aanvallen tegen de gezondheidszorg gepleegd en werden al 88 medewerkers van het VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) gedood, "het hoogste aantal VN-doden ooit binnen één conflict". 

De VN-organisaties dringen er bij beide partijen dan ook op aan zich te houden aan het internationaal recht en vragen Hamas om de gijzelaars vrij te laten. Ook vragen ze de bescherming van burgerinfrastructuur en meer hulpgoederen voor alle mensen die er nood aan hebben in de Gazastrook.

"Er zijn dertig dagen verstreken. Genoeg is genoeg. Dit moet nu stoppen", besluit de mededeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 november 2023

    Bibi , met zijn enorm ego , naar Neurenberg !