VN-organisatie in Gaza kan geen humanitaire hulp meer verlenen

De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is niet langer in staat humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. Dat zegt commissaris-generaal Philippe Lazzarini. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dan weer dat vier ziekenhuizen in het noorden van de kuststrook niet meer functioneren als gevolg van schade en aanvallen.

Het aantal vluchtelingen op UNRWA-locaties in het zuiden van de Gazastrook is "absoluut overweldigend" en de VN-organisatie heeft niet langer de capaciteit om hier mee om te gaan. "Een ongekende humanitaire catastrofe ontvouwt zich voor onze ogen", stelt Lazzarini. Door de Israëlische blokkade van stroom, brandstof, voedsel en medicijnen ontstaan grote tekorten. De commissaris-generaal omschrijft de blokkade als "niet anders dan een collectieve straf", wat volgens het internationaal recht een oorlogsmisdaad is.

Ook de WHO spreekt over een "schending van het internationaal humanitair recht", omdat 21 ziekenhuizen in de Gazastrook van het Israëlische leger het bevel hebben gekregen om te evacueren. De organisatie herhaalt dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om zorgmedewerkers en -faciliteiten te beschermen. Er wordt gewaarschuwd dat de levens van kwetsbare patiënten op het spel worden gezet.

De Gazastrook wordt door het Israëlische leger gebombardeerd sinds de radicale Palestijnse beweging Hamas ruim een week geleden een enorme aanval op Israël begon. Veel Palestijnen zijn vanuit het noorden naar het zuiden van de Gazastrook gevlucht, na een oproep van het Israëlische leger. Zeker 400.000 ontheemden verblijven in gebouwen van de UNRWA, maar die zijn niet uitgerust als noodopvangcentra.

> Israël bevestigt hervatting waterdistributie zuiden Gaza

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.