Vlieghe: 'Niet fixeren op cijfer, moeten zo weinig mogelijk contacten hebben'

Professor Erika Vlieghe, die in de Nationale Veiligheidsraad zetelt namens Celeval, de evaluatiecel die de autoriteiten adviseert bij de coronapandemie, betreurt, als wetenschapper, dat niet beslist is om de contactbubbels te beperken van vijftien tot tien. "Maar allerbelangrijkst is dat we ons niet fixeren op dat cijfer, maar zo weinig mogelijk contacten hebben. Want dat is het probleem", zei ze donderdag in het Radio 1-programma 'De wereld vandaag'.

Vlieghe zei in het interview dat de maatregelen die genomen werden "welgekomen" waren. Ze wees er daarbij op dat de Celeval de uitbreiding van de mondmaskerplicht adviseerde, net als de betere registratie van reizigers.

Maar naar haar aanvoelen is het nu nodig om te communiceren dat de contacten die we hebben "de motor draaiende houden" van de coronapandemie. "We moeten er met z'n allen voor zorgen dat we minder contacten hebben, minder nauwe contacten", zei ze.

Er was sprake van dat de Nationale Veiligheidsraad de contactbubbel van vijftien naar tien zou herzien, maar dat gebeurde dus niet. "Allerbelangrijkst is dat we ons niet fixeren op dat cijfer, maar zo weinig mogelijk contacten hebben, want dat is het probleem", zei Vlieghe.

Op de vraag of ze betreurde dat de Veiligheidsraad geen consensus kon bereiken over de inperking van de contactbubbel antwoordde Vlieghe dat ze dat deed, als wetenschapper, maar ze herhaalde dat ze niet daar op wou fixeren. "Voor mij moet boodschap duidelijk zijn, en laat ons die uitdragen: hoe minder contacten, hoe liever. Zelfs tien is trouwens nog veel. Laat ons niet gaan rekenen. De huidige opstoten hebben te maken met feestjes, familiefeesten, trouwfeesten, dansfeesten, mensen die elkaar ontmoeten op café, in de horeca, maar ook in een aantal sportclubs."

"We moeten ons pijnlijk bewust worden van het aantal contacten dat we allemaal hebben, niet alleen op het werk maar ook in onze vrije tijd. We moeten daarin schrappen. Minder vrienden zien en minder feestjes doen. En als je toch mensen ziet, dat je die vanop afstand ziet. Dat is de hoofdboodschap. Maar als we daarover kibbelen komen we niet to the point. The point is: minder mensen zien."

"De boodschap moet duidelijk overkomen: het is vijf voor twaaf, twaalf uur, vijf na twaalf. Hoe je het ook wil noemen, maar de situatie is zeer ernstig", zei Vlieghe ook.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.