Vlaanderen naar Raad van State tegen federaal KB rond bevoegdheden op luchthaven

Het Vlaams gewest is naar de Raad van State gestapt tegen een Koninklijk Besluit van de federale regering rond de federale bevoegdheden op de luchthaven van Zaventem. Dat meldt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De Vlaamse regering vindt dat het federale niveau zijn bevoegdheden overschrijdt, Gilkinet spreekt dat tegen.

Het Koninklijk Besluit dateert van juni en zet een Europese verplichting om. De Europese Unie vraagt de lidstaten om expliciet aan te duiden welke overheid bevoegd is voor het opleggen van eventuele exploitatiebeperkingen op de Europese luchthavens, bijvoorbeeld om geluidshinder tegen te gaan. Het KB bepaalt dat de federale minister van Mobiliteit op de luchthaven van Zaventem bevoegd is voor alles wat onder de federale bevoegdheden valt, zegt het kabinet-Gilkinet. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpak van de geluidsniveaus van vliegtuigen.

De federale regering won bij het opstellen van het Koninklijk Besluit het advies in van de gewesten, omdat de materie ook gevolgen heeft voor hun op vlak van milieu. Het Vlaams Gewest reageerde met een kritisch advies, waarna het KB nog werd verfijnd, klinkt het op het kabinet-Gilkinet. Nu trekt Vlaanderen toch naar de Raad van State omdat de bevoegdheidsverdeling geschonden zou zijn. 

Gilkinet spreekt dat tegen. "Het enige doel van dit koninklijk besluit is de federale regering in staat te stellen op te treden tegen de geluidshinder die voortkomt uit de luchthavenactiviteit in Brussel-Nationaal (..) Het breidt de bevoegdheden van de federale staat om de geluidshinder van luchthavens te regelen niet uit, maar stelt ons enkel in staat om die bevoegdheden correct uit te voeren binnen het wettelijke kader", zegt hij. 

De federale regering heeft nog tot 11 december de tijd om een antwoord in te dienen bij de Raad van State. Volgens Gilkinet moet de federale regering reageren "om actie te kunnen blijven ondernemen, in het belang van de volksgezondheid". Het federale niveau is immers "het best in staat om, binnen de grenzen van zijn bevoegdheden, boven het strijdgewoel te staan en maatregelen te nemen in het belang van de omwonenden van de drie gewesten en van hun gezondheid", vindt hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.