Vlaanderen biedt bewoners woonzorgcentra en 80-plussers tweede booster aan

Bewoners van woonzorgcentra en ouderen vanaf 80 jaar kunnen een tweede boostervaccin tegen het coronavirus krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Het is aan de regio's om de verdere stappen te zetten.

Aan Vlaamse kant zullen de betrokken ouderen  - het gaat om 400.000 tot 450.000 personen - alvast in de loop van de komende weken een uitnodiging krijgen voor zo'n tweede boosterdosis. De vaccinatiecentra schalen ook opnieuw op en zouden binnen de twee à drie weken klaar zijn om de doelgroep te vaccineren. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De ministers van Volksgezondheid lijken daarmee een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) naast zich neer te leggen. Die raad leverde op vraag van de taskforce vaccinatie eerder deze week zijn advie s over de tweede boosterprik af. De Hoge Gezondheidsraad stelde daarin dat het voorlopig niet nodig was om het tweede boostervaccin aan te bieden aan de algemene bevolking, en ook voor de groep van 80-plussers of bewoners van woonzorgcentra werd een systematische tweede booster niet aanbevolen.

De IMC Volksgezondheid zet het licht nu toch op groen. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is het toch zinvol om de tweede booster aan te bieden aan de kwetsbare groep van rusthuisbewoners en 80-plussers. "Zij zijn het meest kwetsbaar om ernstig ziek te worden van COVID-19. Hun immuniteit kan door hun leeftijd al minder optimaal zijn en in woonzorgcentra schuilt nog altijd het gevaar van een uitbraak om de hoek, waarbij het virus snel kan rondgaan. Bovendien heeft deze groep bij de vorige campagne als eerste zijn booster gekregen, waardoor er bij hen al de meeste tijd verstreken is sinds hun laatste immuniteitsboost", legt Beke uit. 

Om de bescherming van de betrokken groep te verhogen, wil Vlaanderen hen de kans geven de tweede booster te krijgen. Een tweede booster voor de algemene bevolking is nog niet aan de orde. "Voor onze jongere bevolking zijn de risico's bij een COVID-besmetting kleiner en schatten we een tweede booster op dit moment nog als onvoldoende nuttig in", aldus Beke.

Voor Vlaanderen gaat het om 400.000 à 450.000 personen. Zij zullen per brief en digitaal ingelicht worden over het aanbod en zullen een vaccinatie-afspraak kunnen maken. Intussen worden de vaccinatiecentra ook opnieuw opgeschaald. Die centra zouden binnen twee tot drie weken klaar zijn om de doelgroep van thuiswonende 80-plussers te vaccineren. Voor wie zich niet kan verplaatsen, kan een thuisvaccinatie geregeld worden. Voor mensen in de woonzorgcentra zal de boostervaccinatie in het woonzorgcentrum georganiseerd worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.