"Vlaams Parlement omzeilt pensioenplafond al tien jaar langer dan Kamer" (PVDA)

Het pensioenschandaal in de Kamer dreigt uit te breiden naar het Vlaams Parlement. Volgens oppositiepartij PVDA bestaat er in het Vlaams Parlement al sinds 2004 een regeling om pensioenen tot 20% boven het plafond uit te betalen. Ook Vlaamse parlementsleden kunnen dus een bonus van 1.500 euro bovenop het wettelijk maximum van 7.813 euro bruto krijgen.

"'Wat we zelf graaien, graaien we beter' moeten ze in het Vlaams parlement gedacht hebben", zegt PVDA-fractieleider Jos D'Haese.
Eerst waren er de berichten over de pensioenextra's van de voormalige Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open VLD) en van een aantal hoge ambtenaren van de Kamer. Gisteren raakte bekend dat sinds 2014 álle Kamerleden het wettelijk toegestane maximumpensioen - eind jaren '70 vastgelegd in de wet- Wijninckx -  kunnen overschrijden met een bonus van 20 procent.

2004
Volgens PVDA bestaat er sinds 2004 een gelijkaardige constructie in het Vlaams Parlement. Toen beslisten de parlementsleden die de pensioenkas van het Vlaams Parlement beheren om het plafond met 20 procent op te trekken. "Door een deel van het pensioen als 'rente' uit te betalen, omzeilt het parlement het wettelijke maximum", zegt D'Haese. "Exact dezelfde truc dus als de kamervoorzitters hebben gebruikt om zich een extra pensioen uit te betalen. Maar hier geldt het dus voor alle parlementsleden die pensioenen cumuleren."

De regeling werd volgens PVDA ingevoerd door de 'vzw Pensioenen de Vlaamse volksvertegenwoordigers', een vzw met daarin een vertegenwoordiging van alle partijen "behalve de PVDA". Onder hen vinden we niet alleen toenmalig parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (Vooruit), huidig parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) en voormalig minister Eric Van Rompuy (CD&V), maar ook Vlaams Belang-parlementslid Jan Penris. 

De PVDA stelt voor om parlementsleden een gewoon werknemersstatuut te geven. "Het kan niet dat parlementsleden als enigen over hun eigen pensioen kunnen beslissen", zegt D'Haese. "Laat hun pensioen ook uitbetalen en controleren door de federale pensioendienst, zodat we eindelijk een halt kunnen toeroepen aan al die privileges."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.