Vivaldi trekt sancties euthanasiewet open

Binnen Vivaldi is een akkoord bereikt om het palet aan sancties bij inbreuk op de euthanasiewet, te nuanceren. Tot nu kunnen artsen die een inbreuk plegen op de euthanasiewet, uitsluitend veroordeeld worden voor gifmoord.
Het akkoord wordt bevestigd door het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld). De veroordeling tot gifmoord leidt tot een levenslange gevangenisstraf. Dat betekent dat een arts die zelfs een kleine procedurefout maakt, het risico loopt om zich voor het hof van assisen te moeten verantwoorden. Een zwaard van Damocles omdat de euthanasiewet nu dus maar één strafmaat kent. Door het akkoord wordt een getrapt strafsysteem in het leven geroepen, waardoor nu ook een gevangenisstraf van 10 tot 15 jaar gevorderd kan worden. En wanneer de dokter niet zondigde tegen de grondvoorwaarden, en er eerder sprake is van een ernstige procedurefout, kan de rechter een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 jaar opleggen. De rechter moet verder rekening houden met verzachtende omstandigheden en zelfs alternatieve straffen behoren tot het straffenarsenaal.

Tot slot zijn er de heel kleine procedurefouten die bijvoorbeeld slaan op een melding bij de evaluatiecommissie euthanasie die niet perfect volgens het boekje verliep. Daarvoor riskeert de arts geen strafrechtelijke vervolging meer, maar hooguit een tuchtrechtelijke.

Van Tigchelt beklemtoont dat de wet nog steeds strikt moet worden nageleefd, maar dat tegenover inbreuken ook  proportionele straffen moeten staan.

Dat er iets moest gebeuren met die ongenuanceerde straffen, bleek ook al uit het feit dat voor het eerst het aantal mensen dat stierf via euthanasie, was gezakt: wellicht wegens de terughoudendheid van de artsen die het risico te groot vonden om nog euthanasie toe te passen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.