Vijf extra bloedinzamelmomenten aan de kust voor vakantiegangers

Rode Kruis-Vlaanderen houdt deze zomer vijf extra bloedinzamelingen aan de kust. Elk jaar valt het aantal donoren tijdens de zomermaanden wat lager uit. Om daarop in te spelen organiseert de organisatie bijkomende inzamelmomenten, zodat donoren tijdens hun vakantie aan de kust kunnen blijven doneren.

De bloedvoorraad is vandaag op peil, maar Rode Kruis-Vlaanderen wil nu toch al anticiperen op de jaarlijkse dip die er ongetwijfeld ook deze zomer zal zijn. Er komen vijf extra bloedcollectes aan de kust, in Nieuwpoort, Bredene en Knokke-Heist.

"De mensen zijn dan met vakantie, maken uitstapjes, gaan naar festivals... Daardoor zijn ze minder bezig met doneren", verklaart woordvoerder Joachim Deman. "Bovendien worden sommigen ook tijdelijk uitgesloten van donatie door bepaalde bestemmingen waar ze naartoe gaan, zoals gebieden met een groot risico op malaria. We weten dus dat het tijdens de komende twee maanden moeilijk zal zijn om de bloedvoorraad op peil te houden."

In 2019, het laatste 'normale' jaar voor de coronapandemie, waren er tijdens de zomermaanden 11 procent minder donaties dan tijdens de rest van het jaar. "In 2020 en 2021 was die daling telkens kleiner, respectievelijk -4 procent en -2 procent, maar dat ligt dus aan corona. Hierdoor was er namelijk het hele jaar door minder opkomst, waardoor het verschil met de zomer logischerwijs ook kleiner wordt", klinkt het.

Om hierop in te spelen worden vijf extra bloedinzamelingen gehouden, bovenop de reguliere collectes in die gemeenten. De extra inzamelmomenten vallen op 13 juli en 10 augustus in Nieuwpoort, op 15 juli in Bredene en op 3 en 4 augustus is Knokke-Heist. Inschrijven voor deze inzamelingen kan via het donorportaal van Rode Kruis-Vlaanderen, https://donorportaal.rodekruis.be/

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    28 juni 2022

    De Staatsambtenaren doneren ook minder bloed als ze in verlof zijn net omdat ze anders 1 dag extra verlof krijgen om te recupereren van hun naasten Liefde !