Verklaring gevonden voor snelle verspreiding mpox-virus

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben een verklaring gevonden voor de snelle verspreiding van het mpox-virus (vroeger apenpokkenvirus). "Hoogrisicocontacten zijn al vier dagen voor de symptomen besmettelijk", ontdekte het ITG bij een studie.

Na onderzoek van stalen van'hoogrisicocontacten besluit het ITG dat personen die besmet zijn met het virus het mogelijk al kunnen overdragen voordat ze symptomen hebben. "Dat is een belangrijke verklaring voor de verspreiding van het virus", stelt het instituut. 

In België en de rest van Europa neemt de mpox-epidemie evenwel af. "Sinds het eerste geval in mei, leerden we dat het mpox-virus ook zonder symptomen besmettelijk kan zijn", zegt Koen Vercauteren, klinisch viroloog bij het ITG. "Nu toonden we ook aan dat bij besmette personen nog voor het ontstaan van symptomen al potentieel overdraagbaar virus aanwezig kan zijn."

Het onderzoeksteam van het ITG onderzocht vijfentwintig hoogrisicocontacten. Seksuele partners en huisgenoten van besmette personen namen dagelijks stalen af die het laboratorium onderzocht. De deelnemers hielden ook een dagboek bij en werden nauw opgevolgd door artsen.

 "Uit de resultaten van de PCR-tests blijkt dat de deelnemers soms al vier dagen voor ze positief testten potentieel besmettelijk waren", zegt Vercauteren nog. "Het besmettingsrisico via seksueel contact is ook veel groter dan we tot nu toe aannamen. Het risico van niet-seksueel contact daarentegen is erg laag. En hoewel huidletsels een kenmerkend symptoom zijn, komen ze minder vaak voor dan we veronderstelden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 december 2022

    Net als Lucky Luke schieten die gasten sneller dan hun scha”duw”!