Varkensvirus vastgesteld bij overleden patiënten met varkenshart

Bij de eerste patiënt met een varkenshart, die twee maanden na de transplantatie van het orgaan overleed, is een virus vastgesteld dat vaak bij varkens voorkomt. Dat berichtten Amerikaanse media.

Chirurg Bartley Griffith zei aan The New York Times dat het niet zeker is of het virus ook rechtstreeks verantwoordelijk was voor de dood van de 57-jarige patiënt in maart. Het kan ook zijn dat het virus geen effect had op de man. Een arts die USA Today citeert, oppert dan weer dat het virus een van meerdere factoren zou kunnen zijn geweest die hebben bijgedragen aan het overlijden.

David Bennett kreeg in januari in Baltimore, in de Verenigde Staten, als eerste patiënt ter wereld een varkenshart ingeplant. Aanvankelijk was zijn toestand na de operatie stabiel, maar een maand later was die verslechterd. Begin maart overleed de vijftiger.

Experten beschouwen de operatie als een grote doorbraak op het gebied van xenotransplantatie - transplantatie tussen verschillende soorten. Varkens zijn bijzonder geschikt als donor omdat hun stofwisseling erg op die van de mens lijkt.

Het varken waarvan Bennetts nieuwe hart kwam, werd door een gespecialiseerde firma gefokt en genetisch gemodificeerd. Het orgaan werd ook meermaals op virussen getest. Volgens The New York Times waren die tests alleen bedoeld om actieve ziekteverwekkers op te sporen, wat het gevonden cytomegalovirus niet zou zijn geweest.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.