Apenpokken - Roche ontwikkelt PCR-tests die virus opsporen

Het Zwitserse farmabedrijf Roche heeft drie PCR-testkits ontwikkeld die het apenpokkenvirus opsporen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. "Roche heeft heel snel een nieuwe reeks tests ontwikkeld die het apenpokkenvirus opsporen en helpen bij de het opvolgen van de verspreiding ervan", zegt CEO Thomas Schinecker.

Een van de tests spoort enkel apenpokken op, de twee andere kunnen ook andere orthopoxvirussen opsporen, zoals het apenpokken- of pokkenvirus. De tests zullen in de meeste landen beschikbaar zijn, aldus Roche in een persbericht. 

Er bestaan al PCR-tests om het virus op te sporen, die onder meer afgenomen worden in het Tropisch Instituut in Antwerpen.

Het apenpokkenvirus circuleert al jaren in onwikkelingslanden, maar duikt sinds enkele weken ook op in Europa en de Verenigde Staten. In België zijn volgens gezondheidsinstituut Sciensano al zes gevallen bevestigd, in totaal werden al ruim 240 gevallen ontdekt buiten Afrika.

"Deze virusstam circuleerde mogelijk al onder de radar, tot de huidige cluster van besmettingen opdook", zei hoofdwetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie Soumya Swaminathan woensdag tijdens een interview in de marge van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. 

Ze benadrukte woensdag ook opnieuw dat nauw fysiek contact nodig is om het virus over te dragen, en dat de overdacht vergemakkelijkt werd op feestjes en festivals - in België konden de eerste besmettingen teruggebracht worden naar het festival Darklands in Antwerpen. "Bij een typische uitbraak in een kleine gemeenschap verspreidt het zich in een gezin en kan het na een paar contacten gestopt worden, maar hier was er veel contact tussen een paar mensen, die dan naar hun eigen land zijn teruggekeerd en het virus daar verder hebben verspreid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.