Varianten in China vormen geen uitdaging voor EU (ECDC)

De varianten van het coronavirus die in China de ronde doen, circuleerden al binnen de Europese Unie en vormen dus "geen uitdaging" voor de immuunreactie van de bevolking in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Dat herhaalt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) in een rapport. Het bevestigt daarin dat de inwoners van de EU een relatief hoge immuniteits- en vaccinatiegraad tegen het virus hebben.

Vandaag en morgen vinden op Europees niveau vergaderingen plaats over de situatie in China. Het land kent sinds enkele weken een forse opstoot van het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde maandag enkele maatregelen aan die vooral de waakzaamheid voor nieuwe varianten van het virus aanwakkeren . Een coronatest eisen van reizigers uit China steunt hij enkel indien dat over de hele EU wordt uitgerold.

"Het aantal gevallen van covid-19 heeft een nieuw record bereikt in China, met een piek op 2 december. Tijdens de afgelopen drie weken is de incidentie gedaald, wellicht omdat er minder tests zijn afgenomen, waardoor minder besmettingen zijn opgespoord", schrijft het ECDC. 

Het agentschap merkt op dat er nog steeds betrouwbare gegevens ontbreken over het aantal gevallen in China, de opnames in de ziekenhuizen, de overlijdens en de capaciteit van de diensten intensieve zorg. Het ECDC verwacht de komende weken een hoog aantal infecties en een toegenomen druk op het gezondheidszorgsysteem door de lage immuniteit onder de bevolking en de versoepeling van de maatregelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.