Vandenbroucke wil Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil een koninklijk besluit nemen dat ervoor zorgt dat het medicament Ozempic voorbehouden wordt voor patiënten met diabetes type 2. Dat heeft zijn kabinet gisteravond bevestigd.

Vorige week raakte bekend dat verschillende versies van Ozempic in de komende weken en maanden niet meer beschikbaar zullen zijn in België. De wereldwijde vraag naar het geneesmiddel is zo groot dat de productie niet kan volgen. Het medicijn dat de bloedsuikerspiegel verlaagt is bedoeld voor diabetici, maar omdat je er ook gewicht mee kan verliezen, explodeerde de vraag naar het 'wondermiddel'.

Voor mensen die lijden aan diabetes type 2 is Ozempic een noodzakelijk geneesmiddel, stelt het kabinet-Vandenbroucke. Zonder dit medicijn kan de bloedspiegel ontregeld raken, en lopen ze allerlei risico's: ze kunnen plots flauwvallen of zelfs epileptische aanvallen krijgen. 

De minister wil daarom een KB nemen dat ervoor zorgt dat dit medicament voorbehouden wordt voor patiënten met diabetes type 2. Dit KB zal hij woensdag voorleggen aan de taskforce Onbeschikbaarheden. 

Het besluit zal tijdelijk zijn en gelden tot wanneer dit nodig is, benadrukt het kabinet van minister Vandenbroucke.

> 'Wondermiddel' Ozempic is bijna op

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.