Vandenbroucke wil nadenken over verbod op reclame naar jongeren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan een beperking van reclame richting jongeren, en wil zelfs een verbod overwegen. Hij reageert daarmee op de cijfers van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over overgewicht bij kinderen en jongeren en de bezorgdheid die leeft bij de instelling over de promotie van ongezonde voedingsproducten.

Het is voor Vandenbroucke van essentieel belang dat alle vormen van reclame, ook online, voor ongezonde voeding aan banden worden gelegd, en zeker wanneer het de gezondheid van onze kinderen schaadt. Een peiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, weliswaar uit 2015, leert de minister dat ook ouders te vinden zijn voor een verbod op reclame voor levensmiddelen met een hoog gehalte aan suiker, vet, zout en cafeïne en v oor een verbod op fastfood dat gericht is op kinderen.

Verschillende landen, waaronder Zweden en het Verenigd Koninkrijk, verbieden al reclame voor levensmiddelen die te vet, te zoet of te zout zijn voor jongeren. "Daarom is in mijn federaal voedingsplan - dat ik later deze maand voorleg aan de regering  - een beperking op reclame naar jongeren opgenomen. Ik wil zelfs nadenken over het verbieden van reclame", aldus minister Vandenbroucke. 

Hij wil dat samen met de voedingsindustrie doen. "Ze hebben nu al een zelfregulerende code, maar dat volstaat niet als je weet dat vandaag meer dan 130.000 kinderen in ons land met obesitas opgroeien, en 1 op 4 kinderen met overgewicht kampt."

Behalve de nefaste gevolgen voor hun gezondheid, heeft een ongezonde levensstijl ook een prijs voor de samenleving, want de gevolgen ervan kosten geld. Daarom kreeg de minister tijdens het begrotingsconclaaf groen licht om een gezondheidsshift uit te werken. Die moet een gezonde levensstijl ook fiscaal bevorderen, door onder meer roken af te remmen en verse - en dus gezonde voeding - betaalbaarder te maken, bijvoorbeeld door de btw op groenten en fruit te schrappen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.