Vandenbroucke wijst N-VA-Kamerlid terecht: "Gaat u vaccins zelf produceren?"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft de vaccinatiestrategie donderdag nog maar eens verdedigd in de Kamer. Vooral de kritiek van N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter deed de Vooruit-vicepremier steigeren. "U zegt dat u alle 65-plussers al gevaccineerd zou hebben. Zou u de vaccins dan zelf in uw apotheek geproduceerd hebben?"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kreeg donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer opnieuw vragen over de vaccinatiecampagne. Die gaat te traag, vond onder meer N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter.

Depoorter, die ook apotheker is, vroeg de minister waarom hij enkele weken geleden niet is ingegaan op een aanbod van het Indische SII (Serum Insitute of India) om tot anderhalf miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin aan te kopen. De vaccinatiecampagne gaat in het algemeen ook gewoon te traag, vindt ze. "Op twintig dagen kunnen we in Vlaanderen alle 65-plussers inenten. De vaccinatiecentra staan klaar om 100.000 prikken te zetten per dag, maar we krijgen maar 100.000 vaccins per week."

Vandenbroucke reageerde gepikeerd. "Het virus test ons geduld, maar ik heb ook de indruk dat het onze zin voor realisme test. U zegt dat u alle 65-plussers al gevaccineerd zou hebben. Zou u de miljoenen en miljoenen vaccins die daarvoor nodig zijn dan in uw apotheek geproduceerd hebben? Wat is dat nu?"

Bovendien was het aanbod uit India volgens AstraZeneca zelf "malafide", zei Vandenbroucke. "U vindt dat ik daarop moet ingaan? Bent u ernstig? Dat doen wij niet. Wij werken in Europees verband samen om de bevolking te voorzien van vaccins."

Depoorter bleef erbij dat de minister meer kan doen om extra vaccins te zoeken. "Natuurlijk zou ik ze niet maken in mijn apotheek, maar ik zou wel zoeken of ik ze kan vinden, en ik zou onderzoeken of die vaccins uit India toch niet goed zouden kunnen zijn. Onze paracetamol en onze pacemakers komen uit India, waarom onze vaccins dan niet?" Volgens Depoorter is SII een partneronderneming van AstraZeneca, en dus mogelijk wél betrouwbaar.

Vandenbroucke noemde het N-VA-Kamerlid daarop "fundamenteel onethisch". "Mensen iets wijsmaken in deze omstandigheden, dat is erg. U spiegelt mensen iets voor dat niet is, u vertelt onzin."

Het Serum Institute of India is één van de grootste vaccinproducenten van het land en maakt al AstraZeneca- en Novavax-vaccins voor de Indiase markt en voor het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat gericht is op de derdewereldlanden. Gavi, de alliantie die samen met de WHO het Covax-programma coördineert, kondigde donderdag wel aan dat de levering van vaccins vertraging oploopt omdat India geen exportlicenties meer aflevert voor de doses die door SII zijn geproduceerd. Het land kampt momenteel zelf met een sterke stijging van de coronabesmettingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  30 maart 2021

  Besten Walter ,
  Onze Collega Maggy was maskers aan het verbranden , net zoals zwart geld in brand kan gestoken worden !
  Neem een voorbeeld aan Ben Hur , die zal het onderwijs vaccineren met bleekwater geproduceerd in een van de talrijke Kempense Witter Dan Wit wasserijen !

 • Walter STATIUS

  29 maart 2021

  Het kalf was al verdronken voor het doordrong bij onze excellenties dat zij VROEGER hun bestelling moesten hebben geplaatst!!
  In Engeland,Israël heeft men de vaccins ook niet in hun eigen apotheek gemaakt .
  Geef toe Vandenbroucke dat jullie eens temeer de kat uit de boom hebben gekeken.
  Falend beleid ! Idem dito met de maatregels genomen met een natte vinger.
  WALTER