Vandenbroucke bezorgd over stijgend gebruik psychofarmaca bij jongeren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich zorgen over het stijgend gebruik van slaap- en kalmeermiddelen bij jongeren. De minister wil onder meer het verkeerd voorschrijven van psychofarmaca tegengaan en plant daarrond een grootschalige campagne in september.

Steeds minder jongeren tussen twaalf en achttien jaar gebruiken alcohol, sigaretten en cannabis, bleek woensdag uit een nieuw rapport van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. Maar het VAD tekent wel een gestage stijging op in het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen. 

Dat laatste is verontrustend, gaf minister Vandenbroucke donderdag aan tijdens de plenaire vergadering van de Kamer, waar hij vragen kreeg van Karin Jiroflée (Vooruit) en Nawal Farih (CD&V). "Te veel jongeren voelen zich slecht en grijpen naar slaap- en kalmeermiddelen. Dat is vaak het slechte antwoord. Het goeie antwoord is investeren in mentaal welzijn", zei hij. "Dit is de grootste uitdaging voor de gezondheidszorg vandaag."

Volgens Vandenbroucke worden in het algemeen "veel te veel slaap- en kalmeermiddelen" gebruikt in België. In september komt er een grootschalige campagne tegen het verkeerd voorschrijven van psychofarmaca gericht op zorgverleners, kondigde hij aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.