Een eerste versie van het 'wetsontwerp houdende de vaccinatie en de toediening, door apothekers die hun beroep uitoefenen in voor het publiek opengestelde apotheken, van vaccins vergund voor de profylaxe van Covid-19", werd op 1 februari ingediend in de Kamer. Daarbij ook een memorie van toelichting van minister Vandenbroucke waarin hij onder meer uitlegt waarom hij ingaat tegen een advies van de Raad van State.
Het is bekend: de Bvas trekt vurig ten strijde tegen dit wetsontwerp omdat het syndicaat er een aanzet in ziet van de aantasting van de artsenbevoegdheden. Letterlijk klinkt dat zo uit de mond van de voorzitter: "Dit recht zal onvermijdelijk later worden uitgebreid tot andere geneesmiddelen. Ten bewijze: dit wetsvoorstel gaat uitsluitend om Sars-CoV-2, maar de memorie van toelichting voorziet er al in om “apothekers toe te staan om griepvaccins voor te schrijven”.
De memorie van toelichting van de minister vermeldt inderdaad 'positieve ervaringen' uit het buitenland (Verenigd Koninkrijk, Canada, Verenigde Staten, Portugal, Australië, Zwitserland, …) om apothekers ook toe te laten om griepvaccins voor te schrijven. De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en de Académie royale de Médecine de Belgique hebben hierover trouwens een gunstig advies uitgebracht in een “Gemeenschappelijk advies over de verbreding van de vaccinatiemachtiging en griepvaccinatie door apothekers".
Groot pijnpunt is dat de minister op sommige vlakken het advies van de Raad van State wel volgt, maar niet op een essentieel domein: Vandenbroucke slaat de bedenkingen van de Raad in de wind over de combinatie voorschrijven én afleveren van het covid-vaccin. "De Raad van State kan hierin evenwel niet worden gevolgd", heet het letterlijk.
Het tegenargument van de minister: de verhoging van de vaccinatietoegankelijkheid, "teneinde te vermijden dat patiënten, zeker deze die ingevolge hun leeftijd tot de prioritaire doelgroepen behoren, een arts zouden moeten raadplegen, enkel en alleen om een voorschrift voor het vaccin te kunnen verkrijgen. De ratio is dus een bescherming van de volksgezondheid door een hogere vaccinatiegraad.”
Belangenvermenging
Het argument van de belangenvermeninging (apotheker als voorschrijver én verkoper) probeert de minister te ontzenuwen met een andere redenering: "Daarnaast dient te worden benadrukt dat er met betrekking tot dit wetsontwerp a fortiori geen sprake kan zijn van een belangenconflict in hoofde van de apotheker: de verstrekking en toediening van de SARS-CoV-2 vaccins kadert immers in de vaccinatiecampagnes georganiseerd door de bevoegde overheden, waarbij ook de apotheken de vaccins gratis ter beschikking moeten stellen – er is derhalve geen sprake van een verkoop door de apotheker."
Wat er ook van zij, aan de Kamer om het wetsontwerp te beoordelen, eventueel te amenderen en er dan over te stemmen. Het huidige wetsontwerp met de memorie van toelichting leest u hier.
Laatste reacties
Kurt FONTEYNE
12 februari 2022verpleegkundigen in WZC mogen alleen vaccin toedienen als er een arts in huis is. deze mensen zijn opgeleid om handelingen in de zorg uit te voeren, met uren praktijk. verpleegkundigen hebben ook ervaring met geven van injecties, maar mogen dat niet zonder "back up".
ik mis een zekere logica in de redenering.
Stellen dat apothekers dat gratis gaan doen is goedgelovig zijn. om uit te leggen hoe een patiënt zijn inhalator moet gebruiken krijgt de apotheek een vergoeding. Een huisarts doet dat tijdens een consultatie ook, maar zonder extra vergoeding...