Vaccin tegen tekenencefalitis voor volwassenen tijdelijk onbeschikbaar

Het vaccin tegen tekenencefalitis (TBE) is momenteel tijdelijk onbeschikbaar in ons land. Dat heeft de firma die het 'FSME-Immun'-vaccin produceert, bevestigd aan het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Het gaat om de variant voor volwassenen, niet die voor kinderen.

"Op 20 juni kregen we melding van de firma dat het vaccin onbeschikbaar is door een verhoogde vraag ernaar", aldus het FAGG. Een tijdje geleden werden wandelaars met een geplande vakantie in Oostenrijk, Zwitserland, Noord-Italië, sommige delen van Scandinavië en Oost-Europa aangeraden om zich te laten vaccineren. Daar werd gretig op ingegaan, met een tijdelijk tekort als gevolg.

Volgens het FAGG zou de voorraad tegen 20 juli door een nieuwe levering zijn aangevuld.

TBE is een virus dat aan mensen kan worden overgedragen door een beet van een besmette teek. Meestal verloopt een besmetting zonder klachten, maar de ziekte kan van dag 7 tot dag 14 na de beet onder meer hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijn veroorzaken. Na een week zonder symptomen bestaat de kans op het ontwikkelen van hersenvliesontsteking, vaak met ernstige hoofdpijn. Ziekenhuisopname is dan noodzakelijk.

Vorig jaar registreerde het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) twee diagnoses. Dit jaar zijn er nog geen gevallen, klinkt het. In het algemeen komt TBE de laatste jaren steeds meer voor in Europa.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.