Vacatures in zorgsector op laagste niveau in drie jaar tijd

In 2023 kwamen er bij de VDAB 57.320 vacatures binnen voor een job binnen de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Dat waren 4.095 vacatures minder dan in 2022 en 3.790 minder dan in 2021, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

De zorgsector kreunt al jaren onder een nijpend personeelstekort, maar na twee piekjaren in 2021 en 2022 is het aantal vacatures in de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening in 2023 gedaald met 6,7 procent. "Dat neemt natuurlijk niet weg dat de nood aan werkkrachten binnen deze sectoren nog altijd heel groot blijft", zegt parlementslid Katrien Schryvers. 

De provincie Antwerpen telde vorig jaar met 16.670 het grootste aantal vacatures, goed voor bijna een derde van het totaal. Omgerekend gaat het om liefst 45 vacatures per dag. Dat zijn er nog steeds veel, ook al gaan ook in Antwerpen de cijfers omlaag. Zo waren er in 2023 1.870 vacatures minder dan in 2022. De provincie West-Vlaanderen is de enige provincie waar een kleine stijging (+107) van het aantal vacatures werd opgetekend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.