UZ Gent ziet geneesmiddelenonderzoek toenemen en zoekt 2.000 proefpersonen per jaar

Het UZ Gent zoekt de komende jaren duizenden kandidaten voor nieuw geneesmiddelenonderzoek. De twee diensten die voor het ziekenhuis onderzoek verrichten, zagen het aantal studies de voorbije jaren stijgen van 7 naar 11 per jaar. Onder meer door de coronavaccins, die ook in Gent op de testbank hebben gelegen.

Vorig jaar namen 2.800 kandidaten deel aan een studie om de werking van een nieuw geneesmiddel te verifiëren, een record. Maar ook nu de coronacrisis achter de rug lijkt, blijven grote farmabedrijven zich op het UZ Gent beroepen om geneesmiddelen op de markt te mogen brengen. En ze hebben daarbij niet enkel patiënten nodig, ook gezonde mensen: voornamelijk jongeren.

De dienst Geneesmiddelenonderzoek heeft 200 gezonde proefpersonen nodig, bijvoorbeeld voor een studie naar een nieuw geneesmiddel tegen malaria. Maar omdat slechts één kandidaat op de drie in aanmerking komt, zoekt het UZ elk jaar 600 kandidaten voor toekomstige studies.

Ook die andere dienst, het CEVAC (Centrum voor Vaccinologie), is op zoek naar kandidaten die een vaccin toegediend willen krijgen, ongeveer 1.500 per jaar. Het gaat niet langer om coronavaccins, al wordt het boostervaccin wel nog steeds onderzocht. Het gaat om de ontwikkeling van vaccins met een preventieve werking. Op dit ogenblik loopt een HSV-studie die een prik tegen genitale herpes onderzoekt. Ook een vaccin tegen riftdalkoorts wordt getest, om een eventuele toekomstige epidemie te voorkomen.

In de toekomst zijn ook vrouwen nodig voor een vaccinonderzoek naar CMV, een virus dat zwangere vrouwen infecteert en heel belangrijk kan zijn voor pasgeboren baby's.

Het UZ Gent start een campagne om studenten te overtuigen mee te werken aan een vaccinonderzoek. Dat begint met een website waar kandidaten hun motieven kunnen toelichten. Daarop volgt een voorstel om deel te nemen aan een studie, met informatie over de looptijd en de financiële compensatie.

Die loopt van 1.500 tot 4.000 euro voor een onderzoek dat 8 tot 24 weken loopt. Een compensatie voor tijdsinvestering, overnachtingen en de belastende onderzoeken en toedieningen van medicatie.

Een vaccinstudie duurt langer dan een geneesmiddelenstudie maar is minder belastend. Deelnemers krijgen een vergoeding tussen de 300 en 600 euro. Maar deelname betekent niet noodzakelijk dat je beschermd bent tegen toekomstige ziekten.

"Men moet niet meedoen aan een vaccinstudie omdat men denkt beschermd te zullen zijn tegen een infectieziekte", zegt CEVAC-diensthoofd Isabel Leroux-Roels. "Maar je helpt de wetenschap vooruit. Mensen zien wel in dat vaccins belangrijk zijn: een reeks kinderziektes bestaan niet meer dankzij vaccins. De pokken zijn uitgeroeid, en polio bijna. Ik maak ook vaak de vergelijking met mensen die bloed geven aan het Rode Kruis."

In het verleden hebben de onderzoeken aan het CEVAC bijgedragen aan vaccins tegen het hepatitis B-virus, het eerste gecombineerde hepatitis A/B-vaccin, vaccins tegen baarmoederhalskanker, griep, RSV en COVID-19. De studies gebeuren onder strikt toezicht en verlopen volgens de strengste kwaliteitsnormen.

Ook tijdens de ontwikkeling van het coronavaccin zijn geen medische problemen opgedoken onder de proefpersonen. "Absoluut niet", beklemtoont Leroux-Roels. "Uiteraard wel de klachten die veel mensen hebben ervaren, zoals grieperigheid. Daarvoor dienen de studies. Als er te hoge koorts voorkomt, beschouwen we dat ook als onaanvaardbaar voor een preventief vaccin."

De campagne loopt vanaf vrijdag en is hier terug te vinden

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.