In derde van gemeenten luchtvervuilingsnorm op zeker één plaats overschreden

In een derde van de Vlaamse gemeenten worden de Europese norm met betrekking tot luchtvervuiling op zeker één plaats overschreden. Dat blijkt uit de resultaten van de actie CurieuzeNeuzen, waarbij 20.000 Vlamingen in de maand mei de concentratie stikstofdioxide (NO2) in hun straat hebben gemeten. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag. De overschrijdingen zijn dus niet alleen gebeurd in de grote steden, maar ook in kleinere steden en dorpen. Van de 20.000 metingen noteert 2,3 pct boven de norm van 40 microgram/m3, de waarde die ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert.

NO2 is een schadelijk gas dat in de uitlaat­gassen van wagens zit, en is dus een goede parameter voor luchtverontreiniging door verkeer . De laagste waarde (10,9 µg/m3 - microgram per kubieke meter lucht) werd gemeten in het kleine gehucht Remersdaal bij Voeren, de hoogste (75,3 µg/m3) langs een druk kruispunt op een tweevaksweg in Houthalen-Helchteren.

60 pct van de meetlocaties overschrijdt de drempelwaarde van 20 microgram. De WHO hanteert deze norm als start voor het berekenen van de gezondheidsimpact veroorzaakt door blootstelling aan NO2. In het ontwerp van het Vlaamse luchtplan is 20 µg/m3 de doelstelling tegen 2030.

De gemiddelde concentratie over alle meetpunten is 22,8 µg/m3, wat vrij goed is. "Een meerderheid van de Vlamingen woont op een plaats waar de impact van verkeer op de luchtkwaliteit beperkt is", zegt Filip Meysman (Universiteit Antwerpen), die het project wetenschappelijk begeleidde.

Maar het beeld is genuanceerder. Behalve blauwe oases van zuivere lucht in het Hageland en Haspengouw, de Limburgse Kempen, de Voerstreek, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland, zijn er, ook in kleine dorpen, hotspots waar de metingen tot ver voorbij de Europese norm schieten. Een kwart van de kleine steden en gemeenten in Vlaanderen heeft minstens één meetlocatie waar de EU-norm wordt overschreden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.