Nieuw mucomedicijn wordt niet terugbetaald

Het bedrijf Vertex heeft de onderhandelingen met de FOD Volksgezondheid over de terugbetaling van zijn nieuw geneesmiddel Kaftrio voor de behandeling van mucoviscidose (of cystische fibrose) stopgezet, zo betreurt de Mucovereniging vrijdag in een persbericht. De vzw benadrukt dat deze beslissing leidt tot het niet terugbetalen van dit medicijn dat als bijzonder effectief wordt beschouwd.

"Deze beslissing komt bij de Belgische mucogemeenschap binnen als een donderslag. Het is onmenselijk en onaanvaardbaar. Het feit dat er al een akkoord is in al de ons omringende landen maakt het alleen maar ondraaglijker", zegt Stefan Joris, algemeen directeur van de Mucovereniging.

De reactie volgt op het besluit van de fabrikant donderdag om de onderhandelingen met het ministerie van Volksgezondheid voor de terugbetaling van Kaftrio stop te zetten. Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf had twee dossiers ingediend over een mogelijke terugbetaling van zijn behandeling. De eerste eind juli 2021, voor mensen met mucoviscidose ouder dan 12 jaar met minstens één F508del-mutatie, en de andere in februari 2022, voor kinderen van 6 tot 11 jaar.

In mei 2022 verzekerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, in antwoord op een parlementaire vraag, dat uiterlijk in juli 2022 een beslissing zou genomen worden over de terugbetaling van Kaftrio voor mensen ouder dan 12 jaar (met minstens één F508del-mutatie).

De terugtrekking van dit dossier door Vertex houdt in dat er in juli geen overeenkomst zal worden bekrachtigd en dat de behandeling geen terugbetaling zal genieten, ongeacht de leeftijdsgroep. Met dit besluit komt een einde aan een lang onderhandelingsproces dat bij een hervatting wellicht nog enige tijd in beslag zal nemen.

Vanwege het kabinet van de minister van Volksgezondheid wordt aangegeven dat het dossier echter nog lang niet is afgesloten en dat een overeenkomst met Vertex nog altijd mogelijk is, ondanks deze stap van het farmaceutisch bedrijf. "We vragen redelijke onderhandelingen. We zijn nog niet aan het einde van het proces en daarom blijven we hard werken aan dit dossier."

Mucoviscidose is een ernstige aangeboren en vaak dodelijke stoornis die de cellen aantast en leidt tot taaie slijmen. Die veroorzaken verstoppingen in met name de luchtwegen, het maag-darmstelsel, de lever, de zweetklieren en de geslachtsorganen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.