UHasselt zet druk voor master geneeskunde

In zijn openingstoespraak zal rector Bernard Vanheusden (UHasselt) uitdrukkelijk pleiten voor de verdere groei van de Limburgse universiteit. Hij vraagt in zijn groeiplan om drie nieuwe opleidingen voor verdere groei. Daarbij ook de master geneeskunde, die hij aanvinkt als topprioriteit.
In Het Belang van Limburg noemt hij de vraag tot verdere groei redelijk en gerechtvaardigd. "De UHasselt telt 52 opleidingen op een totaal van 740 academische bachelors en masters in Vlaanderen, omgerekend is dat 7 procent. Op de voorlaatste plaats staat UAntwerpen met 111, aan kop staat de KU Leuven met 260 opleidingen. Zóveel vragen we dus niet. We groeien tegen een tempo van vier nieuwe opleidingen per tien jaar. Een continue strijd voor ocharme vier opleidingen.”

Voor de master geneeskunde heeft de universiteit naar eigen zeggen stevige argumenten. Zoals de lagere structurele instroom van Limburgse jongeren in geneeskunde in vergelijking met hun Vlaamse leeftijdsgenoten en het nijpende huisartsentekort aan huisartsen.  “Daarom willen we een driejarige masteropleiding tot basisarts, we vragen geen vervolgopleidingen in de specialistische geneeskunde”, zegt Vanheusden.

Lopende gesprekken Health Campus

Maar Limburg heeft geen UZ, dus  is samenwerking nodig. “We beseffen dat we daarvoor zullen moeten samenwerken, op dit moment lopen daarover gesprekken met KU Leuven en UZ Gasthuisberg”, zegt de rector. “Vandaag leveren we al internationaal toponderzoek dankzij onze samenwerking met het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg en ons Biomedisch Onderzoeksinstituut. Een masteropleiding versterkt dit onderzoek en is cruciaal voor de uitbouw van de Health Campus en de Limburgse zorgeconomie", luidt het nog in de krant.

De rector pleit hier ook voor voldoende financiering van de Vlaamse overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.