UAntwerpen leidt onderzoek naar eerste hulp bij malaria in afgelegen gebieden

De Universiteit Antwerpen neemt de coördinatie op zich van het nieuwe internationale consortium: SEMA ReACT. Het consortium zal een grootschalige studie uitvoeren die de eerste hulp voor patiënten met malaria wil optimaliseren. Dat meldt de universiteit.

SEMA ReAC staat voor SEvere MAlaria treatment with Rectal artesunate and Artemisinin-based Combination Therapy. Met andere woorden, Afrika en Europa gaan samen onderzoek doen naar initiële hulp bij malaria, specifiek in afgelegen gebieden.

"Tijd winnen om een zorginstelling te kunnen bereiken is cruciaal", weet de universiteit. "Wanneer malaria niet snel behandeld wordt, is het levensbedreigend. In afgelegen gebieden is het onmogelijk om patiënten snel te behandelen. Soms moeten mensen wel zes uur rijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit consortium zoekt daarom efficiënte methodes om tijd te winnen." 

Bij ernstig zieke kinderen die geen medicijnen kunnen inslikken, kunnen bijvoorbeeld capsules met medicatie redding bieden. In uiterst afgelegen gebieden volstaat zelfs dat niet en is de tocht naar het ziekenhuis geen optie. De oorzaken zijn divers: een gebrek aan transportmiddelen, overstromingen, veiligheidsproblemen of de hoge kostprijs. 

Vandaag zijn er echter nog maar weinig richtlijnen die eerstelijnswerkers kunnen volgen wanneer ernstig zieke patiënten niet op tijd naar een zorginstelling gebracht kunnen worden. Het nieuwe consortium wil daar verandering in brengen. 

"De ziekte slaat onverwacht toe en treft vooral kinderen", zegt Christine Manyando, hoofd van de afdeling Volksgezondheid van het Onderzoekscentrum voor Tropische Geneeskunde in Zambia. "Lokale oplossingen kunnen uitgerold worden in de leefgemeenschappen die het sterkst getroffen worden. Dit is nodig om tot levensreddende strategieën te komen."

Het Onderzoekscentrum voor Tropische Geneeskunde in Zambia neemt de wetenschappelijke leiding op zich van het consortium. Alles wordt gefinancierd door het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP) en het Zwitserse staatssecretariaat voor onderwijs, onderzoek en innovatie (SERI).

"Nieuwe middelen om malaria te bestrijden zijn alleen nuttig als ze afgestemd zijn op het beleid en de praktijk", besluit Jean-Pierre Van geertruyden, hoogleraar Globale Gezondheid aan de Universiteit Antwerpen. "Dit project vormt een heuse mijlpaal."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.