Tuchtonderzoek naar prof van UA na melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Binnen de Universiteit Antwerpen loopt een tuchtonderzoek naar een prominent professor van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De prof in kwestie is zes maanden geschorst, in afwachting van het onderzoek. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Een studente geneeskunde stapte medio juni, op het einde van het vorige academiejaar, naar de vertrouwenspersoon. Ze deed er melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een vooraanstaand professor van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

De universiteit bevestigt dat er een onderzoek loopt. "We kunnen geen commentaar geven omdat er momenteel een interne tuchtprocedure loopt binnen de universiteit", zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. Op dit moment is er alleen sprake van een tuchtonderzoek. Er loopt dus geen strafrechtelijk onderzoek naar de professor omdat op dit moment geen van de betrokken partijen melding heeft gemaakt van de feiten bij politie of parket. Mogelijk beslist het parket om een opsporingsonderzoek te starten.

De tuchtprocedure van de universiteit werd volgens de kranten in de loop van de zomer opgestart. De prof in kwestie werd zes maanden geschorst, zowel binnen de universiteit als bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem, en wordt al zeker tijdens het eerste deel van dit academiejaar dan ook vervangen.

Er zouden al langer geruchten de ronde hebben gedaan over de man in kwestie. Het tuchtcollege van de Universiteit Antwerpen zal de melding de komende weken en maanden intern onderzoeken en zal zich dan beraadslagen of de schorsing verlengd moet worden of er een sanctie volgt.

Het is de eerste keer dat de Universiteit Antwerpen met dergelijke feiten in het nieuws komt. Het UZA beëindigde in 2022 wel de samenwerking met een Nederlandse internist-oncoloog, maar dat ging over feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland.

De KU Leuven ontsloeg vorig jaar hoogleraar Filip Dochy, hij werd in beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van een studente in 2016. Ook de Gentse universiteit kwam al eens ongunstig in het nieuws in deze problematiek. 

De universiteit maakte vorig jaar wel bekend dat het aantal meldingen over overschrijdend gedrag aan de Universiteit Antwerpen gestegen was, van 12 in 2021 naar 36 in 2022. Twaalf van die 36 meldingen gingen vorig jaar over ongewenst seksueel gedrag, vooral tussen studenten onderling.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 oktober 2023

    Zoals Christine Mussche in DS van 30 september verklaart : 1 machtspositie omringd door een bende ja knikkers maakt hen machtsgeil en geeft hen de roes van de onoverwinnelijkheid !
    Dat verklaart waarom ze zo graag direkteurtje van 1 schooltje spelen om in tweede instantie dokteurtje te spelen !