Tot twee jaar gevraagd voor duo dat met vervalste doktersbriefjes slaapmedicatie kocht

Het openbaar ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot twee jaar gevraagd voor twee mannen die met zelf uitgeschreven doktersvoorschriften slaapmedicatie bij apotheken in Hasselt en Genk probeerden vast te krijgen.

In januari 2021 probeerde een aan slaapmedicatie verslaafde Genkenaar aan doktersvoorschriften te komen. Omdat hij tijdens de coronaperiode niet op consultatie kon gaan, contacteerde hij de broer van een Genkse arts van wie hij gehoord had dat die arts 'makkelijk' medicatie voorschreef.

Terwijl de arts in Duitsland zat, stal zijn broer enkele lege, reeds afgestempelde doktersbriefjes. Die vulde hij zelf in en bezorgde drie voorschriften aan de Genkenaar die daarmee naar apotheken in Hasselt en Genk trok. Als vergoeding voor de geleverde diensten kreeg de broer een horloge van de Genkenaar. De twee liepen echter redelijk snel tegen de lamp toen de Genkenaar één van de voorschriften aanbood bij een apotheker die wist dat de Genkse dokter in het buitenland zat en het voorschrift dus niet zelf kon geschreven hebben.

Stroomwapen

De man die de doktersbriefjes vervalste, moest zich dinsdag ook voor de Tongerse rechtbank verantwoorden voor het bezit van een alarmpistool en een stroomwapen. Voor alle feiten riskeert hij een gevangenisstraf van twaalf maanden en een boete van 2.000 euro. 

Voor de Genkenaar vroeg de procureur een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 800 euro. Hij beweert dat hij niet wist dat niet de arts maar zijn broer die voorschriften invulde en vroeg daarom aan de rechter om hem vrij te spreken.

Vonnis volgt op 20 februari.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.