Tom Van Grieken installeert corona-app niet omdat hij "de Belgische staat niet vertrouwt"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil de corona-app niet op zijn smartphone installeren, "omdat ik de Belgische staat niet vertrouw". Van Grieken zei dat dinsdagavond tijdens een debat aan de UAntwerpen. In een reactie aan Belga legt hij uit "terughoudend" te zijn "omwille van het brokkenparcours dat de bevoegde ministers de afgelopen maanden reden".

In een interview na afloop van het debat dat door het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) Antwerpen was georganiseerd, zei Van Grieken dat hij niet meteen weet wat de overheid verkeerd kan doen met de app, maar dat een gezonde dosis wantrouwen op haar plaats is. "Want eens ze uw gegevens hebben, dan weet je niet waarop en waaraf."

Woensdag verduidelijkt Van Grieken dat hij vindt dat de richtlijnen van de overheid inzake de bestrijding van het coronavirus goed moeten worden nageleefd. "Enkel zo krijgen we samen het virus klein." Maar wat de app betreft, steunt het Vlaams Belang de regeringsbeslissing om de app niet te verplichten. "Mensen moeten de vrijheid hebben om hem te installeren, maar ook de vrijheid om hem niet te installeren. Ik ben daar wat terughoudend in geweest, omwille van het brokkenparcours dat de bevoegde ministers de afgelopen maanden reden."

'Populisme'

Politici van verschillende andere partijen reageren afwijzend op de verklaringen van Van Grieken. "Wat een populisme," zegt Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) op Twitter. "De corona-app is volledig anoniem, ontwikkeld door onze gerenommeerde wetenschappers zoals cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven) met navolging in het buitenland." Zijn partijgenote en Kamerlid Sophie De Wit verwijt Van Grieken "het aanwakkeren van angst voor deze nuttige app". Ze vraagt zich af of de Vlaams Belang-voorzitter nu ook afstand zal nemen van Facebook en TikTok.

Elisabeth Meuleman (Groen) vindt dat Van Grieken levens op het spel zet "om een politiek statement te maken over je wantrouwen in België". "Verwerpelijk en onverantwoord. Echt degoutant", zegt ze. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) roept dan weer op om de corona-app wel te installeren. "100% veilig en privacy gegarandeerd!"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.