Toelatingsexamen Diergeneeskunde zet rem op instroom buitenlandse studenten

Volgend academiejaar (2024-2025) zullen er in Vlaanderen opnieuw 240 studenten kunnen starten aan de opleiding Diergeneeskunde. Sinds vorig jaar is er in die richting een toelatingsexamen ingevoerd. Volgens minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is die vergelijkende proef met numerus fixus ingevoerd om de toestroom aan buitenlandse studenten in te perken. Dat lijkt ook te lukken.

Vóór de invoering van het toelatingsexamen was 40 procent van de studenten Diergeneeskunde van Nederlandse origine. Na het toelatingsexamen vorig jaar was nog maar 13 procent van de starters van Nederlandse afkomst.

Dierengeneeskunde kan in Vlaanderen aan de UAntwerpen (bachelor) en de UGent (bachelor en master) worden gestudeerd. Volgens minister Weyts kraakten die opleidingen on der het aantal studenten. Er dreigden te veel studenten te zijn voor het aantal docenten en de studenten dreigden ook te weinig praktijkervaring op te doen. Omdat Vlaanderen de enige Europese regio was waar er geen toelatingsexamen voor de opleiding is, zijn er ook veel buitenlandse studenten, vooral uit Nederland.

Minister Weyts voerde daarom een toelatingsexamen in, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond. Dat eerste examen lokte 510 kandidaten, van wie ongeveer een kwart uit het buitenland. 240 kandidaten konden starten aan de opleiding. Dat is ook het aantal dat in het volgend academiejaar (2024-2025) zal kunnen starten.

"Dankzij dit systeem is er geen toestroom van studenten uit het buitenland en kunnen er in de eerste plaats zo veel mogelijk Vlaamse studenten starten aan een kwalitatieve opleiding", stelt minister Weyts. 

Bindende voorkeur

Nieuw dit jaar is dat kandidaat-dierenartsen die ook hun kans wagen bij het toelatingsexamen arts en/of het toelatingsexamen tandarts voortaan op voorhand een bindende voorkeur zullen moeten opgeven. Als ze dan slagen voor verschillende toelatingsexamens moeten ze kiezen voor hun voorkeur. Het systeem met bindende voorkeur bestond al bij de toelatingsexamens arts en tandarts en wordt nu dus uitgebreid naar het toelatingsexamen dierenarts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.