Tijdelijk maar één coronatest nodig voor gevaccineerden na hoogrisicocontact

De ministers van Volksgezondheid passen de teststrategie aan om de druk op de overspoelde huisartsen, testcentra en labs te verminderen. Wie een hoogrisicocontact had maar volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus, moet zich tijdelijk nog maar één keer laten testen in plaats van twee.

De ministers van Volksgezondheid bogen zich opnieuw over de teststrategie. Met name de verplichting om twee keer een coronatest te laten afnemen na een hoogrisicocontact - op dag één en op dag zeven - zorgde samen met de andere testverplichtingen voor een erg hoge druk op de eerstelijnszorg. 

Dat wordt nu tijdelijk teruggeschaald tot één test, kondigde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, geflankeerd door onder meer coronacommissaris Pedro Facon en de voorzitter van de Vlaamse coronataskforce Karine Moykens, vanmiddag aan op een persconferentie. In de nieuwe strategie wordt wel een onderscheid gemaakt tussen volledig gevaccineerden en niet of deels gevaccineerden. Bovendien geldt de teststrategie enkel voor iedereen van 12 jaar en ouder. 

Concreet

Concreet ziet het nieuwe testbeleid voor wie een hoogrisicocontact had er nu zo uit: volledig gevaccineerden moeten zich maar één keer laten testen op COVID-19, en dat tussen dag drie en zes na het hoogrisicocontact. In afwachting van het - negatieve - testresultaat moeten mensen in quarantaine, al kunnen ze daar vanaf de vierde dag wel aan ontsnappen als ze tot de uitslag van de PCR-test elke dag een negatieve zelftest afleggen.

Voor niet of deels gevaccineerden blijft het testbeleid ongewijzigd: een verplichte PCR-test op dag één en dag zeven na het hoogrisicocontact, met verplichte quarantaine tot na de - negatieve - uitslag van de tweede test. 

Ook voor personen met coronasymptomen verandert er niets: zij kunnen zich nog atlijd laten testen in een testcentrum of bij één van de 2.700 apothekers die sneltesten afnemen.

Lees ook: Domus Medica tevreden met aangepaste teststrategie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.