Te weinig magnesium kan de neuronen schade berokkenen, maar te veel ook

Tot op heden zijn de behandelingen van dementie zeer beperkt en de specialisten focussen op het zoeken naar risicofactoren om een doeltreffende preventie te kunnen implementeren. Ze hebben eraan gedacht om de magnesiumconcentratie in het bloed te meten, in de veronderstelling dat het bijvoorbeeld interessant is om een goed aangepaste suppletie uit te testen.

Het doel van een studie die verschenen is in Neurology was om ouderen die aanvankelijk geen dementie hadden gedurende een vrij lange periode te volgen. 9.569 personen (met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar) werden gevolgd gedurende gemiddeld 8 jaar. In deze periode kregen 823 personen dementie, van wie 662 de ziekte van Alzheimer. 

De deelnemers werden ingedeeld in 5 groepen volgens hun magnesiumconcentratie in het bloed. De onderzoekers stelden vast dat de personen van de uiterste groepen, namelijk die met de hoogste en met de laagste concentratie, een hoger risico op dementie liepen dan de groepen met een intermediaire concentratie. In de groep met de laagste concentratie kregen 160 van de 1.771 personen dementie. In de groep met de hoogste concentratie kregen 179 van de 1.748 deelnemers dementie. In de intermediaire groepen lag dat aantal lager.

Volgens de specialisten is het nodig om deze resultaten te bevestigen in andere studies.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.