Supplementen wel of niet tot eind dit jaar bevroren?

De tijdelijke bevriezing van de supplementen voor patiënten blijft nog zeker tot het einde van het jaar behouden. Dat hebben de artsen en ziekenhuizen beslist, op voorstel van de minister van Sociale Zaken en Gezondheidszorg, Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het Kartel vindt dat de minister voor zijn beurt spreekt.

De supplementen liggen al langer onder vuur. Omdat volgens de minister de bedragen uit de hand lopen, heeft Vandenbroucke vorig jaar al een tijdelijke bevriezing ingevoerd tot eind april. Dat is nu dus verlengd tot en met eind december. De beslissing werd unaniem genomen door de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen.

Deze tijdelijke maatregel maakt voor de socialist deel uit van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering die hij wil doorvoeren. De ziekenhuizen zijn financieel afhankelijk geworden van die supplementen en artsen moeten daarvan zoals bekend een relatief groot deel afstaan.

Die situatie wil Vandenbroucke doorbreken met een stabiele structurele financiering, al is dat een complex dossier waar eerder al zijn voorgangers hun tanden hebben op stukgebeten.

Goede wil

De beslissing "toont dat alle partners van goeie wil zijn om de huidige financiering van onze ziekenhuizen anders aan te pakken", reageert Vandenbroucke. 

Samen met de bevriezing van de ereloonsupplementen is een standstill ingevoerd op de afdrachten van de artsen om ook hen te beschermen, verduidelijkt Vandenbroucke. Die gebeurt op zo'n manier dat medische innovatie in samenspraak met de ziekenhuizen en artsen mogelijk blijft, maar vermijdt dat artsen de bevriezing van de supplementen moeten betalen.

"Met de verlenging van de bevriezing tot eind dit jaar onderschrijven alle betrokken partijen nu opnieuw het belang hiervan", reageert Vandenbroucke nog. "De volgende maanden zullen we gebruiken om in nauw overleg met de artsen-specialisten en de ziekenhuizen na te gaan hoe we vanaf 2024 de groei van ereloonsupplementen in ziekenhuizen én voor de ambulante zorg verder kunnen afremmen en onder controle brengen." Hij zoekt een evenwicht tussen de bescherming van de patiënt tegen hoge en onverwachte facturen, een correcte vergoeding voor artsen-specialisten in de ziekenhuizen en een financieel gezond beleid van de ziekenhuizen.

610 miljoen

Uit cijfers die Vandenbroucke citeert, blijkt dat het globaal bedrag aan aangerekende ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames 610 miljoen euro bedraagt, op een totaalbedrag aan artsenhonoraria van 3,28 miljard euro. De gemiddelde patiëntenfactuur per verblijf in het ziekenhuis voor een klassieke opname bedraagt 642 euro, waarvan 349 euro aan ereloonsupplementen.

Wordt enkel naar eenpersoonskamers in klassieke opname gekeken, dan gaat het om een gemiddelde factuur van 2.119 euro, waarvan 1.438 euro aan ereloonsupplementen. De supplementen stijgen bovendien sneller dan de terugbetaling door de ziekteverzekering.

Grote verschillen per ziekenhuis

"Het risico om geconfronteerd te worden met zeer hoge ereloonsupplementen neemt voortdurend toe", luidt het, "zowel bij klassieke hospitalisatie als bij daghospitalisatie. Meer dan 11.220 klassieke verblijven overschrijden € 5.000 aan ereloonsupplementen in 2019 (+5% ten opzichte van 2018). Er zijn zelfs 15 patiënten die in 2019 een factuur kregen van meer dan 30.000 euro aan ereloonsupplementen."

"Er zijn zeer grote verschillen tussen ziekenhuizen. Concreet voorbeeld: het kostenverschil tussen ziekenhuizen is bijvoorbeeld een factor 20 voor een vasectomie in een dagziekenhuis of 2,5 voor een knieprothese." Voor deze gegevens werd geput uit de barometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) (gegevens 2019, net voor covidcrisis).

"Dit alles past in een gezamenlijke filosofie om - in nauw overleg met de artsen-specialisten én de ziekenhuizen - een mentaliteitswijziging door te voeren met een driedubbele doelstelling: (1) patiënten te beschermen tegen hoge facturen, voor zorg in het ziekenhuis en daarbuiten (2) ervoor te zorgen dat artsen-specialisten in ziekenhuizen correct vergoed worden én (3) ziekenhuizen een financieel gezond beleid laten voeren", deelt de minister tot slot mee.

> "Minister spreekt voor zijn beurt" (Kartel)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk HIMPE

    20 april 2023

    De artsen hebben net niet ingestemd gisteren op de NPCAZ en wensen verder meer informatie en data vooraleer te beslissen. Anderzijds dient gezegd dat het percentage der toegestane ereloonsupplementen per ziekenhuis een gezamenlijk akkoord is van de Medische Raad en de Ziekenhuisbeheerder. Hoge ereloonsupplementen gaan, ter compensatie, vaak samen met hogere (te hoge ?) afdrachten op de honoraria door het ziekenhuis en verklaart meteen de aanzienlijke landelijke variantie voor identieke prestaties - in weerwil van het principe van de laagvariabele zorg.
    Dirk Himpe BVAS