Studie: obesitasmedicijnen verhogen risico op maag-darmproblemen

Populaire geneesmiddelen die helpen met gewichtsverlies, zoals Ozempic, verhogen het risico op maag-darmproblemen. Daarvoor waarschuwen Canadese onderzoekers in een donderdag gepubliceerde studie.

Dergelijke bijwerkingen blijven zeldzaam en moeten afgewogen worden tegenover gezondheidsproblemen gelinkt aan obesitas die kunnen vermeden worden door gewichtsverlies. Maar de experts benadrukken ook dat de resultaten aantonen dat het belangrijk is om de medicijnen enkel voor te schrijven aan patiënten die er echt baat bij hebben, geïnformeerd zijn over de risico's en door een professional worden opgevolgd. 

"Omdat miljoenen mensen de medicijnen nemen kunnen honderdduizenen mensen bijwerkingen hebben", aldus de universiteit van British Colombia in een persbericht. 

De onderzoekers bogen zich over de molecule semaglutide, gebruikt in diabetesmedicijnen Ozempic en Wegovy, en liraglutide, gebruikt in Saxenda. De geneesmiddelen zijn allemaal geproduceerd door Novo Nordisk. 

De behandelingen zijn efficiënter om gewicht te verliezen dan medicijnen van de vorige generatie. Ze imiteren het maag-darmhormoon GLP-1 dat een rol speelt bij het reguleren van de eetlust. 

De onderzoekers onderzochten ongeveer 5.400 obesitaspatiënten zonder obesitas en vergeleken patiënten die semaglutide of liraglutide innemen met patiënten die een andere behandeling tegen obesitas volgen. 

Uit de resultaten blijkt dat de eerste groep patiënten ongeveer negen keer meer risico loopt om een pancreasontsteking op te lopen en vier keer meer risico loopt op een darmobstructie. Het risico om de spijsverteringsstoornis gastroparese op te lopen was drie keer hoger. 

"De medicijnen moeten met zorg worden gebruikt en enkel voor patiënten met het hoogste risico op gezondheidsproblemen of complicaties gelinkt aan obesitas", aldus professor Penny Ward van het Londense Kings College , die niet betrokken was bij de studie. 

"Het is erg belangrijk dat de regelgeving wordt aangescherpt om ervoor te zorgen dat de medicatie enkel in goede omstandigheden wordt voorgeschreven", aldus ook professor Simon Cork van de Britse Anglia Ruskin-universiteit, die de studie "betrouwbaar" noemt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.