Studie Nature doet hopen op grote stap naar genezing diabetes type-1

Een onderzoek gevoerd door verschillende internationale onderzoekscentra doet hopen op een grote stap voorwaarts in het genezen van diabetes type-1. Voor het eerst is gebleken dat middels het gebruik van onderhuidse implantaten voldoende insuline aangemaakt kan worden om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dat melden het Diabetes Research Center van Vrije Universiteit Brussel (VUB) en UZ Brussel.

De resultaten van het klinische onderzoek werden gepubliceerd in het vooraanstaande en internationaal gerenommeerde wetenschappelijke vaktijdschrift Nature Biotechnology. Verschillende internationale onderzoekscentra onderzochten samen in welke mate een implantaat kan resulteren in het aanmaken van insuline om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te vermijden.

Type 1 diabetes kan op elke leeftijd ontstaan en is de meest voorkomende vorm onder de 40 jaar. De aandoening veroorzaakt een verlies van betacellen in de pancreas, waardoor geen insuline meer kan worden geproduceerd.

Mogelijke behandelingen zijn het toedienen van insuline, wat tot ernstige complicaties kan leiden, of de transplantatie van de verloren betacellen. Dat laatste heeft in eerdere onderzoeken aangetoond een effectieve therapie te zijn, maar een tekort aan donororganen speelt de behandeling parten.

De implantaten die afkomstig zijn van menselijke stamcellen kunnen dat tekort in de toekomst mogelijk opvangen.

“In onze studie werd een groter aantal stamcel-gederiveerde cellen getransplanteerd dan in vorige studies en werd gebruik gemaakt van een gewijzigde omkapseling"zegt Bart Keymeulen, VUB-professor en diensthoofd Diabeteskliniek UZ Brussel. "De implanten werden onderhuids geplaatst en dus niet in de lever zoals bij transplantatie van betacellen geïsoleerd uit een donorpancreas. Dit heeft bij 3 van de 10 patiënten in onze studie geleid tot een voldoende grote insulineproductie om grote glucoseschommelingen te vermijden. Bij 7 patiënten noteerden we geen klinische verbetering. De analyse van implanten wees aan hoe de uitkomst zou kunnen worden verbeterd met effect in meer patiënten.”

"Deze publicatie in Nature Biotechnology is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van een stamceltherapie voor patiënten met type 1 diabetes", vervolgt de coördinator van het European Commission-Horizon 2020 Beta Cel Therapy-programma Daniël Pipeleers. "Het onderbouwt de strategie om een stamcelgederiveerd implantaat te ontwikkelen tot therapeutisch micro-orgaan.

Betacel transplantatie wordt aanzien als een therapie die type 1 diabetes kan genezen. Deze mogelijkheid werd eerder aangetoond door studies waarin betacellen van een donorpancreas werden getransplanteerd in de lever van patiënten. Er is echter een tekort aan donororganen, waardoor deze optie zeer beperkt is in toepassing. Implanten gederiveerd van menselijke stamcellen kunnen een oplossing bieden voor dit tekort, want ze worden op grote schaal in het laboratorium geproduceerd.

Manuscript “Encapsulated stem cell­–derived beta-cells exert glucose control in patients with type 1 diabetes”

Manuscript tracking number NBT-RA57423G at Nature Biotechnology

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.