Storm Daniel - Rode Kruis wijst op "enorm" aantal slachtoffers in Libië

De zware regenval en overstromingen in Libië hebben volgens het Rode Kruis een enorm aantal doden veroorzaakt. Volgens Tamer Ramadan, een verantwoordelijke van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC), zegt  dat er wel duizenden dodelijke slachtoffers zouden kunnen zijn.

"We hebben geen definitieve cijfers", aldus Ramadan in Genève. Hij benadrukte dat er bijna 10.000 vermisten zijn. "De humanitaire noden overstijgen de capaciteiten van de Libische Rode Halvemaan en zelfs de capaciteiten van de regering", zei hij nog. "Daarom heeft de regering in het oosten een oproep tot internationale hulp gelanceerd. Wij gaan ook een dringende oproep lanceren."

Libië is verdeeld tussen rivaliserende regeringen in het oosten en het westen. Beide regeringen kondigden eerder al drie dagen van rouw af. 

De storm Daniel trof zondagnamiddag het oosten van Libië. Over de dodentol van de storm en de overstromingen heerst nog veel onduidelijkheid. Osama Hammad, de leider van de regering in het oosten van het land, zei maandag aan lokale media dat er mogelijk tot 2.000 doden en duizenden vermisten zouden kunnen zijn. Zijn gezondheidsminister zei aan tv-zender al-Masar dat tot dusver 700 mensen uit de stad Derna zijn geïdentificeerd en begraven. De westelijke regering in Tripoli zei daarentegen dat in Derna 1.900 doden zijn gevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.