Stikstofakkoord - "Is en blijft juridisch broddelwerk" (Groen)

Het kritische advies van de Raad van State over de bijgestuurde stikstofplannen van de Vlaamse meerderheid bewijst volgens Groen-fractieleider Mieke Schauvliege dat die plannen "juridisch broddelwerk" zijn. "Onze natuur en onze gezondheid zijn het grootste slachtoffer van dit juridisch wankel stikstofdecreet", zegt Schauvliege.

De Raad van State heeft maandag opnieuw een kritisch advies afgeleverd over de (bijgestuurde) stikstofplannen van de Vlaamse meerderheid. Het hoogste rechtscollege neemt een aantal fundamenten van het decreet, zoals de impactscore en de vergunningsdrempels, op de korrel. De Raad merkt ook op dat "het ambitieniveau" van de plannen op een aantal punten lager ligt dan in het oorspronkelijke voorstel. 

"Het is en blijft juridisch broddelwerk", reageert Groen-politica Mieke Schauvliege. "Daarnaast staat het bijgestuurde decreet ook vol versoepelingen ten voordele van meer stikstof en ten nadele van de natuur. Er wordt nog meer vergund op de poef. Ze veronderstellen dat de maatregelen een bepaald effect met zich meebrengen zonder dat dat al gerealiseerd is. De Raad van State wijst deze werkwijze expliciet af", aldus Schauvliege.

Groen is scherp voor wat de partij een "juridisch brokkenparcours" noemt. "Dit is het resultaat van jarenlang ruziemaken. Dit lamentabel beleid leidt ook tot meer onzekerheid voor landbouwers en ondernemers", meent Schauvliege. 

Dat de meerderheid ondanks de scherpe kritiek van de Raad van State toch lijkt aan te sturen op een snelle stemming, is voor Groen onbegrijpelijk. "Het is schandalig wat men ervan gebakken heeft", besluit Schauvliege.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.