Stichting tegen Kanker: recordbedrag nieuwe wetenschappelijke projecten

De Stichting tegen Kanker heeft in 2018 een recordbedrag van 25 miljoen euro toegekend aan 75 wetenschappelijke projecten. Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag.

De Stichting tegen Kanker lanceert elke 2 jaar een projectoproep voor wetenschappelijk onderzoek. Twee onafhankelijke jury's selecteren uit de aanvragen de meest veelbelovende projecten voor een 'wetenschappelijke grant' of beurs. Het aantal geselecteerde projecten gaat gestaag in stijgende lijn: in 2008 werden er 45 projecten geselecteerd. In 2018 ging het om 75 projecten en 25 miljoen euro, een bedrag dat gespreid kan zijn over meerdere jaren. Daarnaast financierde de Stichting in 2018 130 projecten om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren, voor een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro.

De Stichting tegen Kanker kende in 2018 in totaal 31,4 miljoen euro toe aan informatie en gezondheidspromotie, steun aan wetenschappelijk onderzoek en sociale ondersteuning. Het totale aantal donaties bedroeg 36,8 miljoen euro in 2018, waarvan 19,4 miljoen legaten waren.

Er ging ook 1.260.000 euro naar vijf postdoctorale mandaten. Sinds 2017 kent de Stichting op jaarbasis klinische postdoctorale mandaten toe. Die bieden artsen die hun klinische activiteit uitoefenen binnen een academische structuur de mogelijkheid om de helft van hun tijd te besteden aan onderzoek. Stichting tegen Kanker financiert dit deeltijds onderzoek rechtstreeks via de postdoctorale mandaten. De mandaten worden toegekend aan arts-onderzoekers voor een periode van vijf jaar.

Voor 2018 ging het onder meer om de volgende artsen:

  • Dr. Sophie Servais CHU de Liège (ULg), afdeling Hematologie

Onderzoeksveld: verminderen van de complicaties na een beenmergtransplantatie “Graft-versus-hostziekte, een serieuze en veelvoorkomende complicatie” 

  • Pr Valérie Fonteyne  UZ Gent

Onderzoeksveld: optimalisatie van de radiotherapie bij prostaatkankerpatiënten “Een belangrijke stap richting de optimalisatie van prostaatkankerbehandeling” 

  • Prof. dr Thomas Vanwolleghem (UZA)

Onderzoeksveld: hepatitis en leverkanker “Betere identificatie kan levercomplicaties voorkomen” 

  • Dr Jo Caers CHU de Liège (ULg), afdeling Hematologie

Onderzoeksveld: multipel myeloom “Botcomplicaties beter begrijpen en behandelen” 

Het jaarverslag staat hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.