"Steden moeten groene ruimte beschermen" (Maron)

Omwille van de klimaatverandering en de problemen die dat nog zal veroorzaken, moeten steden hun groene ruimte beschermen en uitbreiden. Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) in reactie op het nieuws dat de socialisten in de Brusselse regering 42 hectare groene ruimte wil bebouwen.

Op een bijeenkomst van invloedrijke vastgoedontwikkelaars hebben de socialisten deze week gepleit voor het bebouwen van 42 hectare. Dat schrijft De Standaard woensdag. Rudi Vervoort, Nawal Ben Hamou (beiden PS) en Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) pleitten voor bouwprojecten in groene zones die door protesten van buurtbewoners of natuurverenigingen jarenlange vertragingen hebben opgelopen, zoals het moeras van Wiels, Witte Vrouwen, de Donderberg en de Josaphatsite.

Maron, op dienstreis in Marokko, geeft nu tegengas. "Een discours dat de strijd voor het milieu en de strijd van geëngageerde burgers in diskrediet brengt, staat buiten de realiteit",, zegt hij bij monde van zijn woordvoerder. "Plaatsen om te ademen, natuur en biodiversiteit staan onder druk."

Volgens de minister is er creativiteit nodig om groene ruimte te verzoenen met de creatie van extra woongelegenheid. Daarbij moet in de eerste plaats gebruik worden gemaakt van zones die al geürbaniseerd zijn.

"Niet alleen het verlies van biodiversiteit komt met een prijs, maar ook het verlies van levenskwaliteit en gezondheid", aldus de woordvoerder.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.