Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid wil "gokindoctrinatie" in onderwijs voorkomen

De Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) is sterk gekant tegen recente initiatieven van de goksector om scholieren "te waarschuwen voor gokverslaving". Volgens de belangenorganisatie kan dit net aanzetten tot gokken en is het een bewuste tactiek van gokbedrijven.

De Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK) lanceerde recent een theatervoorstelling voor vijfde- en zesdejaarsscholieren. Op die manier willen ze jongeren op een humoristische manier waarschuwen voor een gokverslaving. De BVWK spreekt ook bewust van een "preventiecampagne". 

Nonsens, vindt de SGGG, die het heeft over mogelijke "gokindoctrinatie" in het onderwijs. Ze vergelijkt de tactiek van de BVWK met die van de tabaks- en alcoholindustrie met als doel de "inperkingen van hun commercie trachten voor te blijven, te keren of te omzeilen". Hoewel de BVWK de shows presenteert als een manier om jongeren te sensibiliseren "kan het in werkelijkheid leiden tot normalisering van beperkte vormen van gokken, met alle gevolgen van dien", klinkt het. 

'Preventiefolders' via huisartsen

De belangenorganisatie onderstreept verder dat vanuit de goksector "preventiefolders" worden verspreid via huisartsen. "Het is contra-intuïtief", zegt SGGG-voorzitter Frieda Matthys (foto), "maar jongeren informatie geven over hoe riskant gokken wel is, werkt als een aansporing om er mee te experimenteren. Dat houdt risico's in en dat is net wat hen aantrekt."

De SGGG wijst er op dat er voldoende didactisch materiaal beschikbaar is, onder meer van de VAD, het project Gokhulp en de Druglijn. "De producten en materialen van de BVWK, daarentegen, zullen allicht een andere insteek hebben. Dit is niets anders dan misleiding waarmee het inzetten van educatieve projecten een doelbewust middel is om jongeren bloot te stellen aan gokspelletjes, met als uiteindelijk doel hen vatbaar te maken voor gokken", klinkt het. 

De SGGG, die bestaat uit professionals, academici, directies van instellingen, patiënten en mantelzorgers, wil die bezorgdheid nu ook overbrengen aan de ministers en parlementairen en het Onderwijs.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.