Start-up ontwikkelt bioherbicide om glyfosaat te vervangen

De start-up Apeo heeft een bioherbicide ontwikkeld op basis van essentiële oliën ter vervanging van glyfosaat. Apeo wil begin 2024 het goedkeuringsdossier indienen in Europa en de Verenigde Staten. Apeo werd opgericht binnen het Laboratorium voor Fytopathologie van Agro-Bio Tech in Gembloers, zo maakte de universiteit van Luik bekend.

Het gebruik van glyfosaat door particulieren in België is verboden. Onder meer de landbouwsector en spoornetbeheerder Infrabel mogen het nog steeds gebruiken. De Europese Commissie verlengde in november overigens de vergunning van glyfosaat met tien jaar.

"In tegenstelling tot glyfosaat, dat op één enkele plaats in de cel inwerkt, valt de nieuwe verbinding verschillende cellulaire plaatsen aan, zoals de wanden, het membraan en interne elementen, zoals chloroplasten, mitochondriën en bepaalde cytoplasmatische eiwitten", aldus  het persbericht. Het bioherbicide, dat via contact werkt, zal echter niet alle toepassingen van glyfosaat vervangen.

De essentiële olie die is geselecteerd vanwege zijn herbicidewerking, pakt ook milieuproblemen aan, zoals de ophoping van product in de bodem, omdat het in minder dan drie dagen wordt afgebroken. "Menselijk toxicologische en ecotoxicologische tests hebben aangetoond dat het gebruik van de stof aanvaardbaar is, zowel voor het milieu als voor de mens."

De door Apeo ontwikkelde oplossing zal in prijs iets hoger liggen dan glyfosaat. Het bedrijf wil het product in eerste instantie voor particulieren op de markt brengen, luidt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.