Stamboom coronavirus in ons land ouder dan gedacht

Stamboomonderzoek van het nieuwe coronavirus toont aan dat de terugkeer van skiërs na de krokusvakantie belangrijk is geweest voor de import van het virus in België. Maar ervoor en erna is het óók binnengekomen, aldus onderzoek aan het Rega-Instituut KU Leuven.

Dat schrijft onder meer De Standaard. Onderzoekers rond de epidemioloog Simon Dellicour (ULB, Rega-Instituut/KU Leuven) en viroloog Piet Maes (Rega-Instituut/KU Leuven) hebben 391 Belgische genomen van virusstammen geanalyseerd met de bedoeling om meer te weten te komen over de verschillende virusstammen. 

Sommige afwijkingen in het genoom van het virus zijn typisch voor een specifieke week in de uitbraak. Zo wordt bewezen wat al eerder werd vermoed: we kenden niet alleen import van het virus uit de skigebieden omtrent de krokusvakantie, er waren er ook al voor die vakantie en zelfs begin februari.

Die gevallen bleven tot dusver onder de radar, want er waren geen positieve tests in februari - op één Vlaming na die na zijn repatriëring uit Wuhan in quarantaine werd geplaatst.

Eerder bleek ook al dat het virus in Frankrijk (27 december 2019!) en Italië veel vroeger aanwezig was dan eerst gedacht. Zie ook MedFlix van 5 mei

> Lees ook: stamboom in ons land diverser dan elders

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.