"Sociale zekerheid kan jaarlijks miljard besparen op prijzen geneesmiddelen"

De sociale zekerheid kan jaarlijks een miljard euro besparen en herinvesteren als farmabedrijven een gerechtvaardigde prijs zouden vragen voor hun geneesmiddelen. Dat stelt het socialistische ziekenfonds Solidaris op basis van een studie. "Een besparing ten voordele van de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg en dus de gezondheid van alle burgers", klinkt het. Pharma.be reageert.

Solidaris zegt dat er veel onduidelijkheid is over hoe de prijzen van geneesmiddelen vandaag tot stand komen. Het internationale AIM (Association Internationale de la Mutualité) heeft daarom in samenwerking met Solidaris een berekeningsmodule of 'calculator' ontwikkeld, die "een billijke, evenwichtige en rechtvaardige prijs berekent voor zowel de sociale zekerheid als voor de farmaceutische bedrijven die de geneesmiddelen op de markt brengen".

"Het resultaat is duidelijk", zegt Solidaris. "We betalen tussen de 5 en 18 keer de gerechtvaardigde prijs voor kanker- en weesgeneesmiddelen en tot 3 keer de prijs voor meer gangbare behandelingen. Bij een rechtvaardige prijs zou onze sociale zekerheid 4 keer minder betalen voor alle innovatieve geneesmiddelen. 1 miljard euro, of 20 procent van de geneesmiddelenuitgave kan ons land zo elk jaar herinvesteren."

Burgerpetitie

Solidaris lanceert daarom een grote burgerpetitie met als doel "het debat te openen over gerechtvaardigde prijzen van geneesmiddelen en de overwinsten die farmaceutische bedrijven maken". Omdat België niet in zijn eentje transparante en lagere prijzen voor geneesmiddelen kan introduceren, vraagt Solidaris dat ons land gebruikmaakt van het voorzitterschap van de Europese Unie om het thema op de agenda te zetten en het debat op gang te brengen over het invoeren van een eerlijk en rechtvaardig prijsmodel op Europees niveau.

Reactie

Pharma.be, de vereniging van de geneesmiddelenindustrie, laat in een reactie weten dat geneesmiddelen in de totale gezondheidsuitgaven "slechts iets meer dan 16 procent vertegenwoordigen, een daling met bijna twee procentpunten ten opzichte van 2015".

De prijs en terugbetaling van een geneesmiddel wordt bepaald in een strikt vastgelegd wettelijk kader, benadrukt Pharma.be. "Daarbij wordt eerst een prijs vastgelegd door de prijzencommissie onder de verantwoordelijkheid van de minister van economie, waarbij een bedrijf een uitvoerig onderbouwd dossier dient neer te leggen voor goedkeuring. Vervolgens wordt op basis van de doeltreffendheid en de therapeutische en maatschappelijke waarde beslist over de hoogte van terugbetaling. Dit door een gespecialiseerd comité, waarin onder meer ziekenfondsen, zorgverstrekkers en wetenschappers zetelen."

Pharma.be zegt dat de Belgische overheid daarbij grote kortingen bekomt van de bedrijven, tot zelfs meer dan 40 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.