SKEPP looft Hilde Van Waelvelde en verguist Servaas Bingé

De Zesde Vijs van Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) gaat dit jaar naar pediatrisch kinesitherapeut Hilde Van Waelvelde (UGent). De bedenkelijke eer van de Skeptische Put, een prijs voor iemand die zich "uitzonderlijk onkritisch" heeft opgesteld en "de verspreiding van kennis in wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen", wordt aan arts Servaas Bingé toegekend.

De Zesde Vijs wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen met een genuanceerde kritische kijk of door een grondig gedocumenteerd betoog. Hilde Van Waelvelde is zo iemand volgens SKEPP.

Fictieve referenties

Van Waelvelde waarschuwde vorig jaar voor de wildgroei aan coaches, therapeuten en bedrijfjes die via pseudowetenschappelijke manieren claimen te helpen met de ontwikkeling van kinderen. Zo was er het voorbeeld van Bodymap, een bedrijf dat bewegingsmethodes voor peuters en kleuters ontwikkelde, maar waarvan de wetenschappelijke claims bleken te zijn ondersteund door fictieve referenties, gegenereerd door artificiële intelligentie. 

"Het lukte onze scholen, leerkrachten, beroepsvereniging voor kinesisten, openbare omroep en overheden niet om deze pseudowetenschap en zelfs het bedrog op eigen houtje te doorprikken", stelt SKEPP. "In een wereld waarin dat niet lukt, is het des te belangrijker dat academici hun stem laten horen wanneer er in hun domein wantoestanden optreden. Hilde Van Waelvelde deed dat." 

'Afgedwaald van het rechte pad'

Servaas Bingé wint de minder lovenswaardige Skeptische Put. Bingé wordt door SKEPP omschreven als "een arts die jammerlijk afdwaalde van het rechte pad van de evidence-based geneeskunde". "Wat deze vlotte kerel een terechte laureaat maakt, is dat hij naast een hoop onzin ook heel wat correcte informatie verstrekt. Bingé gebruikt zijn geloofwaardigheid, wetenschappelijk en maatschappelijk mandaat als arts om pseudowetenschappelijke ideeën te verspreiden en te promoten, niet zelden met een commercieel oogmerk", zegt de organisatie. "Dat vinden wij een gevaarlijke combinatie, en daarom verdient Servaas Bingé dit jaar de Skeptische Put."

De prijzen worden sinds 1996 uitgereikt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Gertie Daerden

  30 mei 2024


  https://www.eo.nl/artikel/10-levenslessen-edith-eger-holocaustoverlever
  https://kro-ncrv.nl/edith-eger

  De 10 levenslessen van holocaust-overlever Edith Eger, hebben haar na haar kamp overleving, tot een gelukkige vrouw gemaakt. Ze is nu 96j, en ze heeft zichzelf gered, met een niet-evidence based therapie. Als we jullie gedachtengang moeten volgen, zou ook deze vrouw de skeptische put moeten winnen. Dit om maar één voorbeeld te noemen. De vreselijke arrogantie van de "wetenschap" die denkt te weten wat een mens is, en dat er een one fits all evidence based medicine is, waar alles meetbaar is. Om nog niet te spreken over wie tegenwoordig de grens nog ziet tussen evidence based en farmabased medicine. De skeptische put heeft een oneindig rijke diepte, onmetelijk als het heelal, met een onvoorstelbaar nog te ontdekken wereld. We moeten dankbaar zijn, dat er artsen bereid zijn hun licht te schijnen in die put. En mogen mensen ook nog zelf kiezen en uitzoeken waar ze zich goed bij voelen? Wetenschap is voortschrijdend inzicht !! Dat is een cliché, maar een waarheid als een koe, die nog altijd niet ten volle begrepen wordt. De "waarheden" van vandaag kunnen dus morgen, zomaar in een zinkgat vallen. En de "pseudowetenschap" van vandaag kan morgen waarheid worden. Dus alle gevijs op een rij, waar zijn we mee bezig?
  Gertie Daerden
  (Tandarts)

 • Jean-Luc VANDERLINDEN

  30 mei 2024

  Wetenschap dient zich bezig te houden met datgene wat we nog niet weten.
  Skepp is zeer onwetenschappelijk omdat zij enkel zich baseert op wat reeds bewezen is .
  Bob Dylan zei ooit: Bekritiseer niet wat je niet bij machte bent te begrijpen.
  Het is dan ook een hele eer om de prijs van sceptische put in ontvangst te mogen nemen.
  Proficiat collega Bingé!