Sensoa onderstreept belang communicatie scholen-ouders over seksuele vorming

Tijdens de week van de Lentekriebels (11 tot 15 maart) roept Sensoa op tot een goede communicatie tussen scholen en ouders over relationele en seksuele vorming. Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid benadrukt dat het belangrijk is dat scholen ouders betrekken en met hen over het onderwerp communiceren om foute veronderstellingen te vermijden.

Relationele en seksuele vorming is belangrijk en beschermt kleuters en kinderen, stelt Sensoa. Jonge kinderen hebben namelijk veel vragen over gevoelens, hun lichaam, waar baby's vandaan komen en verschillen tussen jongens en meisjes. Daar kunnen ze wel wat hulp van volwassenen bij gebruiken. Seksuele vorming maakt kinderen en jongeren volgens het expertisecentrum ook weerbaar tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Hoewel elke school een eigen aanpak heeft om te communiceren met ouders over relationele en seksuele vorming, staat Sensoa stil bij mogelijke drempels, bezorgdheden en nadelen. Op de website Sensoa.be vinden scholen tips en een stappenplan om met ouders te communiceren.  De organisatie lijst op welke communicatievormen (brief, ouderavond...) scholen kunnen gebruiken en hoe een school kan omgaan met vragen en bezorgdheden.

Daarnaast staat Sensoa ook stil bij de rol van de ouders. Op de website allesoverseks.be geeft het expertisecentrum informatie aan ouders over wat er op school aan bod komt en over hoe ze hun zorgen en vragen kunnen aankaarten. Er wordt ook uitgelegd hoe en wanneer ouders zelf met hun kinderen kunnen praten over seksualiteit. Sensoa geeft bijvoorbeeld tips over welke woorden je als ouder kunt gebruiken, welke vragen je kunt beantwoorden en hoe je zo'n gesprek met tieners aanpakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.