Sensibiliseringscampagne wil dialoog rond antibiotica opstarten

In Europa sterven per dag bijna honderd mensen aan een bacterie die bestand is tegen antibiotica. Mede daarom lanceert de FOD Volksgezondheid een nieuwe sensibiliseringscampagne om burgers en gezondheidswerkers te doen "praten over antibiotica".

"Antibiotica helpen ons lichaam om bepaalde bacteriële infecties te bestrijden en zijn absoluut noodzakelijk", legt de FOD Volksgezondheid uit. "Bacteriën kunnen deze behandelingen echter weerstaan of resistent worden, vooral wanneer antibiotica op ongepaste wijze worden gebruikt, de zogenaamde antimicrobiële resistentie."

In België zou slechts zestig procent weten dat antibiotica niet effectief is tegen virussen. Slechts drie op tien Belgen zouden zich ervan bewust zijn dat antibiotica hun werking kunnen verliezen als ze zonder reden worden gebruikt en dat je er pas mee mag stoppen na een volledige kuur. 

Het laatste decennium is het gebruik van antibiotica in België gedaald, maar "we moeten onze inspanningen volhouden en versterken", klinkt het bij de FOD. De geplande campagne belicht vragen die patiënten of baasjes van huisdieren kunnen hebben en moedigt hen aan om een dialoog aan te gaan met gezondheidsprofessionals. 

Meer informatie kan je vinden op de website www.praatoverantibiotica.be. De campagne wordt de komende weken uitgezonden via tv-spots, op sociale netwerken, in apotheken en ziekenhuizen, de gespecialiseerde pers, brochures en affiches. Artsen, apothekers en dierenartsen kunnen gratis campagnemateriaal bestellen voor hun praktijk of apotheek via de campagnewebsite.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 november 2022

    Je hebt “ patiënten “ die voor alles antibiotica eisen en je hebt “ artsen “ die nooit bacteriologie noch virologie onderwezen geweest zijn en derhalve voor alles antibiotica “ geven “!
    Hier bij ons kan je een snoepwinkel binnengaan en 1/4 kg neuzekes kopen , in Spanje , Italië en Griekenland kan je hetzelfde doen met antibiotica !