Senaat keurt resolutie tegen oorlogsmisdaden goed na getuigenis Oekraïens parlementslid

Om slachtoffers van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne te steunen en daders te vervolgen moet er snel voldoende bewijsmateriaal verzameld worden. Zo staat in een resolutie die vrijdag door de plenaire Senaat unaniem werd goedgekeurd, op de onthouding van PVDA na. De Senaat vraagt aan de Belgische regering om een brede waaier acties te ondernemen.

De resolutie werd  vrijdag door Els Ampe (Open VLD) bij hoogdringendheid ingediend en meteen in plenaire zitting besproken. Aanleiding was de pakkende toespraak van het Oekraïens parlementslid Yevheniia Kravchuk over het gebruik van seksueel geweld in de oorlog in Oekraïne.

Kravchuk wees erop dat er sinds de Russische inval in februari al 20.000 dossiers werden geopend over oorlogsmisdaden door Russische militairen en hun bondgenoten. Het gaat om het doden van burgers, vuur openen in humanitaire corridors of het vernietigen van burgerdoelen en erfgoed. Maar er is ook een aanzienlijk aantal dossiers over seksuele misdaden. Ze verwees naar de getuigenis van een vrouw uit de regio Kiev, die eerst zag hoe haar man zonder reden voor hun huis werd neergeschoten en daarna herhaaldelijk verkracht werd door de Russische soldaten.

Volgens het Oekraïens parlementslid zijn verkrachtingen door soldaten een doelbewuste strategie om de Oekraïners te intimideren en demoraliseren. Bovendien kunnen de slachtoffers vaak geen hulp krijgen omdat de ziekenhuizen worden aangevallen. Yevheniia Kravchuk herinnerde er nog aan dat seksueel geweld doorheen de geschiedenis in tal van conflicten als wapen gebruikt wordt.

De Senaat vraagt dat er zo snel mogelijk voldoende bewijsmateriaal verzameld wordt over de Russische oorlogsmisdaden. Ook wordt bij de regering van ons land aangedrongen om een brede waaier aan acties te ondernemen zoals het steunen van het onderzoek van de aanklager bij het Internationaal Strafhof, het veroordelen van de Russische wandaden en het ondersteunen van de gemeenschappelijke onderzoeksteams om misdaden ter plaatse te registreren. Voor verkrachte Oekraïense vrouwen die naar ons land zijn gevlucht, vraagt de Senaat kosteloze hulp bij abortusklinieken.

"België moet de talloze Oekraïense slachtoffers van Russische oorlogsmisdaden steunen in hun strijd voor rechtvaardigheid door hen juridische bijstand, opvang en geestelijke gezondheidszorg te verlenen. Zowel in Oekraïne als in ons land", aldus Ampe.

De PVDA-PTB-fractie onthield zich, volgens fractieleider Antoine Hermant omdat de tekst geen vreedzame oplossing bepleit en enkel tot de versterking van de sancties zou leiden. Dat zorgde voor een aantal erg scherpe reacties bij de andere fracties/

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  24 juni 2022

  Tot in den treure toe :
  1) het gaat om een beperkte militaire operatie
  2) de Russen zijn geen wereldkampioen in het onverdoofd verkrachten en slachten
  3) de Russen viseren geen burgers en schieten ze zeker niet in de rug
  4) de Russen gooien niet alles plat
  5) de Oekraïeners zijn “ Untermenschen “!