Tedros herkozen aan het hoofd van Wereldgezondheidsorganisatie

Als eerste Afrikaan om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te leiden is de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus herkozen voor een tweede mandaat, zo heeft de voorzitter van de Wereldgezondheidsvergadering bekendgemaakt.

Het spel was quasi zo goed als gespeeld voor de geheime stemming binnen de Wereldgezondheidsvergadering in Genève want de 57-jarige Tedros was de enige kandidaat. Hij kreeg 155 van de 160 stemmende WHO-lidstaten achter zich. 

In een eerste reactie toonde hij zich dankbaar voor het vertrouwen en de "overweldigende" steun.

Tedros werd in 2017 de eerste Afrikaanse directeur-generaal van de VN-organisatie en was een prominent figuur in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus.

Nu de ervaren diplomaat ook de komende vijf jaar aan het roer staat van de WHO, komt er onder zijn hoede een vervolg van het onderzoek naar de oorsprong van het virus. China heeft zich daarin bepaald niet welwillend opgesteld. Daarnaast zal hij zich moeten bezig houden met een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De regering van zijn vaderland liet eerder weten Tedros' kandidatuur niet te steunen. Het Ethiopische leger beschuldigde Tedros in 2020 van hulp aan de lokale autoriteiten in de opstandige regio Tigray. Een generaal had hem een crimineel genoemd, maar Tedros zei dat hij in de "afschuwelijke" situatie in Tigray aan de kant van vrede staat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.